Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници

11.10.2024. 08:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Четрнаестогодишња ученица Основне школе "Вук Караџић" из Власенице Софија Мотика једна је од седам ђака из Републике Српске који ће учествовати у "Љетњој научној школи" Истраживачке станице Петница код Ваљева.

Ова талентована д‌јевојчица стицаће нова знања заједно са 285 основаца, ученика завршних разреда из Србије и региона.

- Била сам пресрећна када ми је средином јуна стигао позив из Петнице и нестрпљиво сам ишчекивала почетак моје научне авантуре - рекла је Софија Срни.

Она је истакла да вјерује да ће за девет дана, колико ће боравити у кампусу, много тога новог научити, размијенити знања са вршњацима и стећи нове пријатеље, али, прије свега, знањем и радом изборити се за будуће боравке у истраживачкој станици.

У "Љетњој научној школи" уз вишедисциплинарни деветодневни програм који заинтересоване ђаке уводи у основе истраживачког погледа на свијет, Софија ће заједно са другим полазницима радити у лабораторијама и на терену, практично ће учити принципе и методе истраживања, развијати истраживачки дух и учити се критичком мишљењу.

- Тек у средњој школи опред‌јељујемо се за одређене области, а ја се надам да ћу заслужити поновни позив - рекла је Софија, прва ученица власеничке основне школе која је позвана у Петницу.

Она је захвалила директору школе Далибору Видовићу, који је подржао њену пријаву, а посебно наставницима Данијели Мекић и Ивану Шарцу који су јој дали препоруке, те истакла да је сигурна да ће њихово повјерење оправдати, а знање које стекне, радо подијелити са својим друговима.

Софија је ученица која на најбољи начин од почетка школовања кроз разна такмичења и награде представља Власеницу, али и сусједне општине.

Четрнаестогодишња д‌јевојчица јединствена је по много чему, а да је велики хуманитарац показала је када је као осмогодишњакиња ошишала своју дугу косу и поклонила је организацији "Срце за децу" за израду перика за малишане обољеле од рака.

Коментари 0
Повезане вијести
Рођене 20 беба у Српској Рођене 20 беба у Српској
Јак земљотрес погодио Србију Јак земљотрес погодио Србију
Рођено 27 беба Рођено 27 беба
Најчитаније
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    19h 50m
    1
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    16h 8m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    13h 35m
    1
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    23h 42m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    17h 29m
    0