Соколац без аутобуске станице: Неисплативост или закулисне игре локалних моћника?

01.03.2022. 11:37
19
ИЗВОР: zurnal.info

Соколац од 5. јануара ове године више нема аутобуску станицу. Рампа на улаз у станицу је спуштена, перони празни, билатерница затворена. Путници, куда год су намјерили, више не знају ред вожње, не могу купити нити резервисати карту, већ на транзиту у близини аутобуске станице чекају аутобусе који саобраћају према Зворнику, Београду, Сарајеву Бањалуци… Тако је Соколац у 21. вијеку, након више од пола вијека, остао без аутобуске станице, која је нестала вртлогу пословно-политичких игара локалних моћника.

Проблеме који је изазвало затварање аутобуске станице признао је и начелник Сокоца, СДС-ов Милован Бјелица.

- Када је у питању превоз и путовање из Сокоца ка другим дестинацијама, путници су принуђени да аутобусе чекају на за то непредвиђеним мјестима. Превозници тренутно долазе до капија аутобуске станице, застају и преузимају путнике. Овај спор превозника највише погађа грађане Сокоца, оне који пресједају у Сокоцу, али утиче и на углед и име Сокоца - рекао је Бјелица за Журнал.

Власник соколачке аутобуске станице је предузеће „Аутохерц“ из Груда, које је тај објекат од Владе Републике Српске купило 2007. године. Филијала „Аутохерца“ у Сокоцу је управљала аутобуском станицом, те превозила путнике и ђаке, за шта је имала уговор. Начелник Сокоца Милован Бјелица тврди да је проблем настао између руководства соколачке подружнице „Аутохерца“ и централе компаније у Грудама, због, како је рекао „недостатку пословне етике, о чему свједоче Сокочанима добро познате чињенице“.

- Ужи члан породице бившег директора соколачке радне јединице 'Аутохерца' основала је и регистровала сопствену фирму на своје име. Потом је од Министарства просвјете и културе Републике Српске добила сагласност за превоз ученика основне школе у Сокоцу и финансијску субвенцију. Такође, од Скупштине града Источно Сарајево је добила финансијску субвенцију и један број градских линија. Све ово је, могу рећи, опредијелило господина Палца (власника 'Аутохерца' оп.а) да угаси подружницу фирме у Сокоцу, јер је поред новоосноване фирме 'Срнахерц' остао без простора за рад. Када сам ступио у контакт са власником станице, директором Аутохерца, он ме је информисао да преговара са два превозника из Пала о продаји аутобуске станице у Сокоцу - навео је Бјелица.

Бивши директор соколачке подружнице „Аутохерца“ је Сретко Марјановић, предсједник Скупштине општине Соколац, који је на ту позицију дошао као кандидат СДС-а, да би у међувремену промијенио политички дрес и прешао у Уједињену Српску Ненада Стевандића. Према пословном порталу акта.ба, власници „Срнахерца“ су Сретко Марјановић и његова супруга Љиљана, која је и директор фирме. Предузеће нема ниједног запосленог радника, а приходи предузећа од 2017. године до данас су чиста нула.

Слика

Фото: zurnal.info

Без обзира на врло лош портфолио „Срнахерца“, та фирма је од Министарства просвјете Републике Српске добила сагласност и субвенцију за превоз ученика, као и финансијску помоћ Града Источно Сарајево. Што не чуди, с обзиром на то да је на челу Министарства просвјете РС је Наталија Тривић, кадар Уједињене Српске, док је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић из СНСД-а, која је у коалицији са странком Ненада Стевандића.

Марјановић није одговорио на питања Журнала у вези са његовом улогом у затварању соколачке аутобуске станице, али је недавно издао саопштење за јавност у којем је за свој одлазак из „Аутохерца“ оптужио СДС-овог начелника Сокоца Милована Бјелицу и власника компаније из Груда Миру Палца.

- Моји проблеми у фирми 'Аутохерц', у којој сам био запослен до 31. 12. 2020. године, почињу са мојим политичким ангажовањем у странци Уједињена Српска и напуштањем СДС-а. Притисци од стране власника фирме 'Аутохерц' постају све учесталији, а захтјеви да се престане са радом станице, да се угасе локалне линије и да се отпуштају радници за мене су били неизводљиви, те сам се одлучио за напуштање фирме - написао је Марјановић у саопштењу за јавност.

Потом оптужује Бјелицу и Палца да су имали „заједничке планове и договоре“ у вези са купопродајом аутобуске станице. Марјановић тврди да су дуговања општине „Аутохерцу“, по разним основама, достигла 100.000 КМ. Наводи да је због тог дуга „Аутохерц“ прије пар мјесеци тужио општину Соколац, а да је потом начелник Бјелица предложио Миру Палцу да повуче тужбу, а да му он заузврат обезбиједи купца за објекат аутобуске станице, под условом да то ни у ком случају не буде фирма “Срнахерц”.

- Бјелица је био упознат са намјерама фирме 'Срнахерц' да уз кредитно задужење откупи аутобуску станицу од 'Аутохерца' и знао је да су договори достигли завршне радње у нотарској агенцији, али је ипак успио да убједи власника 'Аутохерца' да не заврши продају фирми 'Срнахерц' - тврди Марјановић.

Журнал је контактирао и власника „Аутохерца“ Миру Палца који је рекао да не жели да учествује политичким препуцавањима локалних званичника на Сокоцу.

- Аутобуску станицу на Сокоцу смо затворили јер није била економски исплатива. Немам никакве везе са начелником Сокоца нити хоћу да учествујем у њиховим политичким препуцавањима. Није било до Мире Палца. Ми смо станицу купили када је била у стечају, а свих 14 година од тада она је била препуштена људима на Сокоцу, који су руководили њом - казао је Палац за Журнал.

Његов замјеник Домагој Чавара рекао је Журналу да, без намјере да се мијеша у политичке расправе Бјелице и Марјановића, није тачно да је „Срнахерц“ нудила да купи аутобуску станицу.

- Нису то тражили нити имају новац за то - рекао је Чавара.

Начелник општине Соколац није коментарисао дуг општине „Аутохерцу“, али је Марјановићеве ставове о томе зашто Соколац више нема аутобуску станицу назвао „покушајем спиновања, како би тај проблем представио као политички“.

- Он покушава све да представи како се нашао у неком проблему, јер је напустио СДС и прешао у другу странку. То наравно нема никакве везе са проблемом пословања и нелојалне конкуренције, односно са радом иза леђа власнику 'Аутохерца'. То је рекао и господин Миро Палац, који због тога и не жели да прода овај објекат Марјановићима. Осим тога, Марјановић у СДС у Сокоцу није никада ни заузимао неко значајно ни важно мјесто, осим што је био члан странке - рекао је Бјелица.

Он тврди да улаже максималне напоре да нађе рјешење и да Аутобуска станица настави са радом. Он се нада да ће у наредном периоду постићи договор око поновног почетка рада аутобуске станице, не искључујући могућност да општина Соколац пронађе партнера са којим би заједно откупила тај објекат.

Марјановић, опет, тврди да су нетачне тврдње Бјелице да аутобуска станица затворена јер је он, док је био директор соколачке подружнице фирме, „радио иза леђа“ власнику „Аутохерца“. Још је нагласио да је фирма “Срнахерц” на законит начин добила добила од града Источно Сарајево линије на територији општине Соколац, а од Министарства просвјете и културе сагласност за превоз ученика.

- Исту могућност имала је и фирма 'Аутохерц' , али из неких разлога они своје линије нису одржавали ни много прије него ли је моја супруга отпочела са превозничким радом. Начелник приликом свог манипулисања јавним мњењем намјерно изоставља чињеницу да фирма моје супруге има од њега лично потписан документ, који одобрава субвенцију њеној фирми за нерентабилне линије на територији општине Соколац - написао је Марјановић у свом саопштењу за јавност.

И док пљуште међусобне оптужбе, једно је сасвим сигурно – Соколац више нема аутобуску станицу. Кад међу дојучерашњим страначким колегама „пукне тиква“, на површину почне да излази прљав веш о томе ко је коме и по коју цијену чинио услуге, ко се задуживао, а ко је уништавао фирму на чијем је челу… Цех, како то обично бива, плаћају грађани, у овом случају  Сокочани, који, када крену на пут, аутобус чекају крај цесте.

Коментари 19
  • Generic placeholder image
    Војвода 02.03.2022. 12:53
    Куда иде Соколац са овом багром на челу говори податак да ће уписати 60 првачића ове године. Народ одлази
  • Generic placeholder image
    Pobjegao dok je stanice bilo 02.03.2022. 11:57
    I tako dragi moji, godine prodjose a Sokolac osta bez fabrike, vojne bolnice, kasarne, bioskopa/pozorista, prostorija KUD-a, hotela, autobuske stanice...slobodno dopunite sta fali u nizu. Sto je najgore osta bez ljudi, profesionalaca i onih koji obogacuju drustveni zivot. Sta je sledece na redu? Vrtic, skola, stanica MUP-a? Ovih par doktora, dom zdravlja? Ni suma nece potrajati dovjeka.
    Samo se vi prepucavajte i politicite, ciji je strankin veci, na kraju ko i da vas krivi, to ko pripada kojoj stranci svelo na to ko ce imati da jede hljeba a ko nece... Samo sta na kraju kad se isisa i zadnja institucija, zadnje drvo iz sume i zadnji kadar?
  • Generic placeholder image
    Pobjegao dok je stanice bilo 02.03.2022. 11:57
    Samo vi politicite. Bistvovanje vam se svelo na tome da ste u jednoj od stranaka i da navlacite za svoje dok ne dodju na vlast, onda ovi drugi rade to isto dok ne dodju njihovi na vlast.
    Usput se na bitne funkcije postavljaju nestrucni kadrovi ili jos bolje, zasto biti blag, bolje reci istinu, bezmozgovici. E sad sta je problem? Ko god da je na vlasti i bilo gdje da se to desava, on i kraducka. Ali bitna stvar je sta daje narodu da bolje i prijatnije zive, pa da se moze i zazmuriti na to kraduckanje. Bezmozgovici nemaju taj kapacitet da ostave nesta iza sebe, vec kao paraziti, isisavaju sve do poslednje kapljice krvi.
  • Generic placeholder image
    N.N 02.03.2022. 10:39
    Sokolac NIKAD prljaviji i peksiniji,unistili su sve sto se dalo unistiti,nikakvog sadrazaja ni za ono malo omladine sto je ostalo nema.Glavno desavanje je po kafanama ispijanje kafe i prepricavanje vezano za Cicka,sumarstvo,Mirka,a sad vec i ove nove,i tako vec 27 god.vrtimo se u krug,neskolovani napeduju,pametni su rastjerani a ostali su satjerani u kotar.
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 02.03.2022. 10:07
    Kupio je 100 glasova... Prosio po kafanama glasove, davao odmah 100 km (mjesec prije izbora), onda preko stranke te ubaci kao posmatraca ili clana komisije na birackom mjestu-i to se placa, i kad glasas uz dokaz davao je jos 50 ili 100 kako se dogovori sa kim... Ziva istina... A slika grada je ogledalo nacelnika, prodjite glavnom ulicom, rupa na rupu...
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 02.03.2022. 08:50
    Koliko poznajem zakon on nije smio sa suprugom kao direktor Autoherca da osnuje konkurentsku firmu,a on je to uradio i dao joj slično ime.Sve je ovo pevara i jasna namjera dotičnog gospodina,a narod neka opet glasa za 50 km i vreću brašna.Ima ona narodna"Ne daj usranom do potoka,kada se opere osta ti usran."Pa ti Cile u buduće vodi računa sa kim tikve sadiš.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.03.2022. 08:12
    Re: Niski...
    KUPIO 100 glasova!!
    Neka se sada Sokočani obrate ovim 100 što su kupljeni. Pa neka ih vozaju
  • Generic placeholder image
    Sizif 01.03.2022. 20:07
    Ovo se posebno odnosi na politicare iz Sarajevsko-romanijske regije, koji nisu nista uradili za svoj zavicaj. Koji su bili narodni poslanici, nacelnici i nosioci drugih javnih funkcija. Koji nisu nista uradili za opste dobro. Koji su radili za licni interes.
  • Generic placeholder image
    Sizif 01.03.2022. 20:06
    Greska pri izboru profesije se svuda placa,ali nigdje tako skupo kao u politici. U drugim pozivima neko ko je zalutao moze da ostane neprimjecen u mnostvu,da pjeva u horu,u kojem pjevanje niti uljepsava niti ga kvari,tako da njegov glas i sluh niko ne moze da provjeri. U politici je covjek natjeran da prije ili kasnije samostalno nastupi i pokaze kakav je i sta umije. Ko ne polozi taj ispit,postaje komicna i tragicna figura u jednom poslu,koji nije krojen za njega i koga ne moze da se oslobodi,olupina koja dugo pluta na vodi. To truje zivot,potkopava dusu,stvara nesrecu posebne vrste. Kroz taj neobicno tezak posao,koji i pod najboljim okolnostima iscrpljuje i deformise,ljudi se kvare i postaju mizantropi i potencijalne samoubice.

    Ivo Andric, Znakovi pored puta
  • Generic placeholder image
    Ogorcen 01.03.2022. 18:53
    Precednik skupstine je prvo opljackao vlasnika autobuske stanice i radnike kojima je isplacivao minimalac a prikazivao skoro pa duple iznose. Izivljavao se na sve moguce nacine sto radi i sada u opstini i skoli. Nakon toga je vrsio sve moguce ucjene vlasnika prijetnje da ga prisili na prodaju stanice SA NJEGOVIM PARAMA I PARAMA RADNIKA naravno uz precuzkivanje Bjelice jer imaju stare racune i uz podrsku SNSD kojima treba kao vecina. Ko god je imalo bolje upucen zna da je dosao u zatalizanim pantolonama i dugovima po Palama gdje sad ode i patkira auto po ulicama sa video nadzorom. Valjda se boji naplate
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 01.03.2022. 17:58
    Tacno je da je kupio sto glasova i na osnovu toga je funkcioner.
  • Generic placeholder image
    Re: Niski.... Reb Sokolac 01.03.2022. 15:47
    Nije on Paljanin, duže živi na Sokocu nego što je na Palama

    Sami ste birali (prodali se) Ujedinjenu Srpsku.
    Šta ste mislili da će vam Stevandić donijeti nešto dobro. Da on može uopšte smisliti nešto dobro za Sokolac.
    Vi imate masu pametnih, školovanih kadrova i vi glasate za saobraćajnog tehničara (činjenica je da je snalažljiv). Ne znam uopšte na Sokocu može voditi sjednice skupštine. Tanko ste izabrali
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 14:01
    E kuku nama ko nam je predsjednik SO. Pa on ujutro vozi jedan kombi. Posle dodje u Opstinu i glumi funkcionera. Škodu (službenu) zabio u snijeg a svoje auto voza i naplaćuje upotrebu vlastitog auta u “službene svrhe”.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 14:00
    E kuku nama ko nam je predsjednik SO. Pa on ujutro vozi jedan kombi. Posle dodje u Opstinu i glumi funkcionera. Škodu (službenu) zabio u snijeg a svoje auto voza i naplaćuje upotrebu vlastitog auta u “službene svrhe”.
  • Generic placeholder image
    Prvi sds 01.03.2022. 13:44
    Mi smo culi da ce u sklopu "gradske kuce" koju je planirao Bjelica biti i autobuska stanica hahahha
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 01.03.2022. 13:30
    Koliko mi je pozanto za propast autobuske stanice nisu krivi Sokocani. Nego Bjelica koji je iz Rogatice i Marjanovic koji je sa Pala. Neka se zapitaju sokocani imaju li svoju pamet da im vodi opstinu, a ne ljudi koji su se skolovali posle rata u poznim godinama!
  • Generic placeholder image
    TSRS 01.03.2022. 13:27
    Nemamo svi dzipove koje sipamo na racun Opstine Sokolac. Zasto se odmah nije oglasio nacelnik Bjelica i izvrsio politicki uticaj o navedenom problemu, to mu je duznost! Nije Autobuska stanica jedini problem, kino sala, mnogobrojne firme, sportski klubovi... Djeca nemaju nikakvog sadrzaja... Projekte koje je obecavao osam godina kao sto je bazen, etno selo i drugo, je stavio u strategiju razvoja Sokoca do 2030 godine. Kako ako je dug opstine 20 miliona? Kako kada ima viska pola radnika, zbog kojih mora dizati kredite da poreska ne blokira racune? A pri tome taj visak i ne dolazi na posao, a ljudi koji uredno rade u slucaju izostanka snose posledice?
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 13:19
    Prvi smo u regiji, a mislim i u drzavi gdje imamo "stubna" obajvestenja :) Radi se o tome da je "Kondor" nalijepio plakate na stubove ulicne rasvjete, sa redom voznje. Tako da se nasi sugradjani mogu informisati dok se smrzavaju cekajuci autobus. Uz to i da nagadjanju sa koje strane autobuske stanice ce stati autobus.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 01.03.2022. 12:13
    Usvojena strategija razvoja turizma a nemamo autobusku stanicu,pod hitno da opština otkupi stanicu i neka je iznajmi srnahercu da se ne brukamo.
Повезане вијести
Побједа Страхиње Башевића у Сокоцу Побједа Страхиње Башевића у Сокоцу
Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
Паљани узели медаље на првенству Републике Српске Паљани узели медаље на првенству Републике Српске
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    7h 50m
    0
  • Дејан Којић прогласио побједу у Палама
    21h 55m
    9
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    22h 50m
    5
  • Љубиша Ћосић прогласио побједу
    19h 59m
    5
  • Побједа Страхиње Башевића у Сокоцу
    21h 38m
    15