Sokolac bez autobuske stanice: Neisplativost ili zakulisne igre lokalnih moćnika?

01.03.2022. 11:37
19
IZVOR: zurnal.info

Sokolac od 5. januara ove godine više nema autobusku stanicu. Rampa na ulaz u stanicu je spuštena, peroni prazni, bilaternica zatvorena. Putnici, kuda god su namjerili, više ne znaju red vožnje, ne mogu kupiti niti rezervisati kartu, već na tranzitu u blizini autobuske stanice čekaju autobuse koji saobraćaju prema Zvorniku, Beogradu, Sarajevu Banjaluci… Tako je Sokolac u 21. vijeku, nakon više od pola vijeka, ostao bez autobuske stanice, koja je nestala vrtlogu poslovno-političkih igara lokalnih moćnika.

Probleme koji je izazvalo zatvaranje autobuske stanice priznao je i načelnik Sokoca, SDS-ov Milovan Bjelica.

- Kada je u pitanju prevoz i putovanje iz Sokoca ka drugim destinacijama, putnici su prinuđeni da autobuse čekaju na za to nepredviđenim mjestima. Prevoznici trenutno dolaze do kapija autobuske stanice, zastaju i preuzimaju putnike. Ovaj spor prevoznika najviše pogađa građane Sokoca, one koji presjedaju u Sokocu, ali utiče i na ugled i ime Sokoca - rekao je Bjelica za Žurnal.

Vlasnik sokolačke autobuske stanice je preduzeće „Autoherc“ iz Gruda, koje je taj objekat od Vlade Republike Srpske kupilo 2007. godine. Filijala „Autoherca“ u Sokocu je upravljala autobuskom stanicom, te prevozila putnike i đake, za šta je imala ugovor. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica tvrdi da je problem nastao između rukovodstva sokolačke podružnice „Autoherca“ i centrale kompanije u Grudama, zbog, kako je rekao „nedostatku poslovne etike, o čemu svjedoče Sokočanima dobro poznate činjenice“.

- Uži član porodice bivšeg direktora sokolačke radne jedinice 'Autoherca' osnovala je i registrovala sopstvenu firmu na svoje ime. Potom je od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobila saglasnost za prevoz učenika osnovne škole u Sokocu i finansijsku subvenciju. Takođe, od Skupštine grada Istočno Sarajevo je dobila finansijsku subvenciju i jedan broj gradskih linija. Sve ovo je, mogu reći, opredijelilo gospodina Palca (vlasnika 'Autoherca' op.a) da ugasi podružnicu firme u Sokocu, jer je pored novoosnovane firme 'Srnaherc' ostao bez prostora za rad. Kada sam stupio u kontakt sa vlasnikom stanice, direktorom Autoherca, on me je informisao da pregovara sa dva prevoznika iz Pala o prodaji autobuske stanice u Sokocu - naveo je Bjelica.

Bivši direktor sokolačke podružnice „Autoherca“ je Sretko Marjanović, predsjednik Skupštine opštine Sokolac, koji je na tu poziciju došao kao kandidat SDS-a, da bi u međuvremenu promijenio politički dres i prešao u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića. Prema poslovnom portalu akta.ba, vlasnici „Srnaherca“ su Sretko Marjanović i njegova supruga Ljiljana, koja je i direktor firme. Preduzeće nema nijednog zaposlenog radnika, a prihodi preduzeća od 2017. godine do danas su čista nula.

Slika

Foto: zurnal.info

Bez obzira na vrlo loš portfolio „Srnaherca“, ta firma je od Ministarstva prosvjete Republike Srpske dobila saglasnost i subvenciju za prevoz učenika, kao i finansijsku pomoć Grada Istočno Sarajevo. Što ne čudi, s obzirom na to da je na čelu Ministarstva prosvjete RS je Natalija Trivić, kadar Ujedinjene Srpske, dok je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iz SNSD-a, koja je u koaliciji sa strankom Nenada Stevandića.

Marjanović nije odgovorio na pitanja Žurnala u vezi sa njegovom ulogom u zatvaranju sokolačke autobuske stanice, ali je nedavno izdao saopštenje za javnost u kojem je za svoj odlazak iz „Autoherca“ optužio SDS-ovog načelnika Sokoca Milovana Bjelicu i vlasnika kompanije iz Gruda Miru Palca.

- Moji problemi u firmi 'Autoherc', u kojoj sam bio zaposlen do 31. 12. 2020. godine, počinju sa mojim političkim angažovanjem u stranci Ujedinjena Srpska i napuštanjem SDS-a. Pritisci od strane vlasnika firme 'Autoherc' postaju sve učestaliji, a zahtjevi da se prestane sa radom stanice, da se ugase lokalne linije i da se otpuštaju radnici za mene su bili neizvodljivi, te sam se odlučio za napuštanje firme - napisao je Marjanović u saopštenju za javnost.

Potom optužuje Bjelicu i Palca da su imali „zajedničke planove i dogovore“ u vezi sa kupoprodajom autobuske stanice. Marjanović tvrdi da su dugovanja opštine „Autohercu“, po raznim osnovama, dostigla 100.000 KM. Navodi da je zbog tog duga „Autoherc“ prije par mjeseci tužio opštinu Sokolac, a da je potom načelnik Bjelica predložio Miru Palcu da povuče tužbu, a da mu on zauzvrat obezbijedi kupca za objekat autobuske stanice, pod uslovom da to ni u kom slučaju ne bude firma “Srnaherc”.

- Bjelica je bio upoznat sa namjerama firme 'Srnaherc' da uz kreditno zaduženje otkupi autobusku stanicu od 'Autoherca' i znao je da su dogovori dostigli završne radnje u notarskoj agenciji, ali je ipak uspio da ubjedi vlasnika 'Autoherca' da ne završi prodaju firmi 'Srnaherc' - tvrdi Marjanović.

Žurnal je kontaktirao i vlasnika „Autoherca“ Miru Palca koji je rekao da ne želi da učestvuje političkim prepucavanjima lokalnih zvaničnika na Sokocu.

- Autobusku stanicu na Sokocu smo zatvorili jer nije bila ekonomski isplativa. Nemam nikakve veze sa načelnikom Sokoca niti hoću da učestvujem u njihovim političkim prepucavanjima. Nije bilo do Mire Palca. Mi smo stanicu kupili kada je bila u stečaju, a svih 14 godina od tada ona je bila prepuštena ljudima na Sokocu, koji su rukovodili njom - kazao je Palac za Žurnal.

Njegov zamjenik Domagoj Čavara rekao je Žurnalu da, bez namjere da se miješa u političke rasprave Bjelice i Marjanovića, nije tačno da je „Srnaherc“ nudila da kupi autobusku stanicu.

- Nisu to tražili niti imaju novac za to - rekao je Čavara.

Načelnik opštine Sokolac nije komentarisao dug opštine „Autohercu“, ali je Marjanovićeve stavove o tome zašto Sokolac više nema autobusku stanicu nazvao „pokušajem spinovanja, kako bi taj problem predstavio kao politički“.

- On pokušava sve da predstavi kako se našao u nekom problemu, jer je napustio SDS i prešao u drugu stranku. To naravno nema nikakve veze sa problemom poslovanja i nelojalne konkurencije, odnosno sa radom iza leđa vlasniku 'Autoherca'. To je rekao i gospodin Miro Palac, koji zbog toga i ne želi da proda ovaj objekat Marjanovićima. Osim toga, Marjanović u SDS u Sokocu nije nikada ni zauzimao neko značajno ni važno mjesto, osim što je bio član stranke - rekao je Bjelica.

On tvrdi da ulaže maksimalne napore da nađe rješenje i da Autobuska stanica nastavi sa radom. On se nada da će u narednom periodu postići dogovor oko ponovnog početka rada autobuske stanice, ne isključujući mogućnost da opština Sokolac pronađe partnera sa kojim bi zajedno otkupila taj objekat.

Marjanović, opet, tvrdi da su netačne tvrdnje Bjelice da autobuska stanica zatvorena jer je on, dok je bio direktor sokolačke podružnice firme, „radio iza leđa“ vlasniku „Autoherca“. Još je naglasio da je firma “Srnaherc” na zakonit način dobila dobila od grada Istočno Sarajevo linije na teritoriji opštine Sokolac, a od Ministarstva prosvjete i kulture saglasnost za prevoz učenika.

- Istu mogućnost imala je i firma 'Autoherc' , ali iz nekih razloga oni svoje linije nisu održavali ni mnogo prije nego li je moja supruga otpočela sa prevozničkim radom. Načelnik prilikom svog manipulisanja javnim mnjenjem namjerno izostavlja činjenicu da firma moje supruge ima od njega lično potpisan dokument, koji odobrava subvenciju njenoj firmi za nerentabilne linije na teritoriji opštine Sokolac - napisao je Marjanović u svom saopštenju za javnost.

I dok pljušte međusobne optužbe, jedno je sasvim sigurno – Sokolac više nema autobusku stanicu. Kad među dojučerašnjim stranačkim kolegama „pukne tikva“, na površinu počne da izlazi prljav veš o tome ko je kome i po koju cijenu činio usluge, ko se zaduživao, a ko je uništavao firmu na čijem je čelu… Ceh, kako to obično biva, plaćaju građani, u ovom slučaju  Sokočani, koji, kada krenu na put, autobus čekaju kraj ceste.

Komentari 19
  • Generic placeholder image
    Vojvoda 02.03.2022. 12:53
    Kuda ide Sokolac sa ovom bagrom na čelu govori podatak da će upisati 60 prvačića ove godine. Narod odlazi
  • Generic placeholder image
    Pobjegao dok je stanice bilo 02.03.2022. 11:57
    I tako dragi moji, godine prodjose a Sokolac osta bez fabrike, vojne bolnice, kasarne, bioskopa/pozorista, prostorija KUD-a, hotela, autobuske stanice...slobodno dopunite sta fali u nizu. Sto je najgore osta bez ljudi, profesionalaca i onih koji obogacuju drustveni zivot. Sta je sledece na redu? Vrtic, skola, stanica MUP-a? Ovih par doktora, dom zdravlja? Ni suma nece potrajati dovjeka.
    Samo se vi prepucavajte i politicite, ciji je strankin veci, na kraju ko i da vas krivi, to ko pripada kojoj stranci svelo na to ko ce imati da jede hljeba a ko nece... Samo sta na kraju kad se isisa i zadnja institucija, zadnje drvo iz sume i zadnji kadar?
  • Generic placeholder image
    Pobjegao dok je stanice bilo 02.03.2022. 11:57
    Samo vi politicite. Bistvovanje vam se svelo na tome da ste u jednoj od stranaka i da navlacite za svoje dok ne dodju na vlast, onda ovi drugi rade to isto dok ne dodju njihovi na vlast.
    Usput se na bitne funkcije postavljaju nestrucni kadrovi ili jos bolje, zasto biti blag, bolje reci istinu, bezmozgovici. E sad sta je problem? Ko god da je na vlasti i bilo gdje da se to desava, on i kraducka. Ali bitna stvar je sta daje narodu da bolje i prijatnije zive, pa da se moze i zazmuriti na to kraduckanje. Bezmozgovici nemaju taj kapacitet da ostave nesta iza sebe, vec kao paraziti, isisavaju sve do poslednje kapljice krvi.
  • Generic placeholder image
    N.N 02.03.2022. 10:39
    Sokolac NIKAD prljaviji i peksiniji,unistili su sve sto se dalo unistiti,nikakvog sadrazaja ni za ono malo omladine sto je ostalo nema.Glavno desavanje je po kafanama ispijanje kafe i prepricavanje vezano za Cicka,sumarstvo,Mirka,a sad vec i ove nove,i tako vec 27 god.vrtimo se u krug,neskolovani napeduju,pametni su rastjerani a ostali su satjerani u kotar.
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 02.03.2022. 10:07
    Kupio je 100 glasova... Prosio po kafanama glasove, davao odmah 100 km (mjesec prije izbora), onda preko stranke te ubaci kao posmatraca ili clana komisije na birackom mjestu-i to se placa, i kad glasas uz dokaz davao je jos 50 ili 100 kako se dogovori sa kim... Ziva istina... A slika grada je ogledalo nacelnika, prodjite glavnom ulicom, rupa na rupu...
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 02.03.2022. 08:50
    Koliko poznajem zakon on nije smio sa suprugom kao direktor Autoherca da osnuje konkurentsku firmu,a on je to uradio i dao joj slično ime.Sve je ovo pevara i jasna namjera dotičnog gospodina,a narod neka opet glasa za 50 km i vreću brašna.Ima ona narodna"Ne daj usranom do potoka,kada se opere osta ti usran."Pa ti Cile u buduće vodi računa sa kim tikve sadiš.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 02.03.2022. 08:12
    Re: Niski...
    KUPIO 100 glasova!!
    Neka se sada Sokočani obrate ovim 100 što su kupljeni. Pa neka ih vozaju
  • Generic placeholder image
    Sizif 01.03.2022. 20:07
    Ovo se posebno odnosi na politicare iz Sarajevsko-romanijske regije, koji nisu nista uradili za svoj zavicaj. Koji su bili narodni poslanici, nacelnici i nosioci drugih javnih funkcija. Koji nisu nista uradili za opste dobro. Koji su radili za licni interes.
  • Generic placeholder image
    Sizif 01.03.2022. 20:06
    Greska pri izboru profesije se svuda placa,ali nigdje tako skupo kao u politici. U drugim pozivima neko ko je zalutao moze da ostane neprimjecen u mnostvu,da pjeva u horu,u kojem pjevanje niti uljepsava niti ga kvari,tako da njegov glas i sluh niko ne moze da provjeri. U politici je covjek natjeran da prije ili kasnije samostalno nastupi i pokaze kakav je i sta umije. Ko ne polozi taj ispit,postaje komicna i tragicna figura u jednom poslu,koji nije krojen za njega i koga ne moze da se oslobodi,olupina koja dugo pluta na vodi. To truje zivot,potkopava dusu,stvara nesrecu posebne vrste. Kroz taj neobicno tezak posao,koji i pod najboljim okolnostima iscrpljuje i deformise,ljudi se kvare i postaju mizantropi i potencijalne samoubice.

    Ivo Andric, Znakovi pored puta
  • Generic placeholder image
    Ogorcen 01.03.2022. 18:53
    Precednik skupstine je prvo opljackao vlasnika autobuske stanice i radnike kojima je isplacivao minimalac a prikazivao skoro pa duple iznose. Izivljavao se na sve moguce nacine sto radi i sada u opstini i skoli. Nakon toga je vrsio sve moguce ucjene vlasnika prijetnje da ga prisili na prodaju stanice SA NJEGOVIM PARAMA I PARAMA RADNIKA naravno uz precuzkivanje Bjelice jer imaju stare racune i uz podrsku SNSD kojima treba kao vecina. Ko god je imalo bolje upucen zna da je dosao u zatalizanim pantolonama i dugovima po Palama gdje sad ode i patkira auto po ulicama sa video nadzorom. Valjda se boji naplate
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 01.03.2022. 17:58
    Tacno je da je kupio sto glasova i na osnovu toga je funkcioner.
  • Generic placeholder image
    Re: Niski.... Reb Sokolac 01.03.2022. 15:47
    Nije on Paljanin, duže živi na Sokocu nego što je na Palama

    Sami ste birali (prodali se) Ujedinjenu Srpsku.
    Šta ste mislili da će vam Stevandić donijeti nešto dobro. Da on može uopšte smisliti nešto dobro za Sokolac.
    Vi imate masu pametnih, školovanih kadrova i vi glasate za saobraćajnog tehničara (činjenica je da je snalažljiv). Ne znam uopšte na Sokocu može voditi sjednice skupštine. Tanko ste izabrali
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 14:01
    E kuku nama ko nam je predsjednik SO. Pa on ujutro vozi jedan kombi. Posle dodje u Opstinu i glumi funkcionera. Škodu (službenu) zabio u snijeg a svoje auto voza i naplaćuje upotrebu vlastitog auta u “službene svrhe”.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 14:00
    E kuku nama ko nam je predsjednik SO. Pa on ujutro vozi jedan kombi. Posle dodje u Opstinu i glumi funkcionera. Škodu (službenu) zabio u snijeg a svoje auto voza i naplaćuje upotrebu vlastitog auta u “službene svrhe”.
  • Generic placeholder image
    Prvi sds 01.03.2022. 13:44
    Mi smo culi da ce u sklopu "gradske kuce" koju je planirao Bjelica biti i autobuska stanica hahahha
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 01.03.2022. 13:30
    Koliko mi je pozanto za propast autobuske stanice nisu krivi Sokocani. Nego Bjelica koji je iz Rogatice i Marjanovic koji je sa Pala. Neka se zapitaju sokocani imaju li svoju pamet da im vodi opstinu, a ne ljudi koji su se skolovali posle rata u poznim godinama!
  • Generic placeholder image
    TSRS 01.03.2022. 13:27
    Nemamo svi dzipove koje sipamo na racun Opstine Sokolac. Zasto se odmah nije oglasio nacelnik Bjelica i izvrsio politicki uticaj o navedenom problemu, to mu je duznost! Nije Autobuska stanica jedini problem, kino sala, mnogobrojne firme, sportski klubovi... Djeca nemaju nikakvog sadrzaja... Projekte koje je obecavao osam godina kao sto je bazen, etno selo i drugo, je stavio u strategiju razvoja Sokoca do 2030 godine. Kako ako je dug opstine 20 miliona? Kako kada ima viska pola radnika, zbog kojih mora dizati kredite da poreska ne blokira racune? A pri tome taj visak i ne dolazi na posao, a ljudi koji uredno rade u slucaju izostanka snose posledice?
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.03.2022. 13:19
    Prvi smo u regiji, a mislim i u drzavi gdje imamo "stubna" obajvestenja :) Radi se o tome da je "Kondor" nalijepio plakate na stubove ulicne rasvjete, sa redom voznje. Tako da se nasi sugradjani mogu informisati dok se smrzavaju cekajuci autobus. Uz to i da nagadjanju sa koje strane autobuske stanice ce stati autobus.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 01.03.2022. 12:13
    Usvojena strategija razvoja turizma a nemamo autobusku stanicu,pod hitno da opština otkupi stanicu i neka je iznajmi srnahercu da se ne brukamo.
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    18h 15m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 4m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    19h 41m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    19h 46m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 14m
    0