Соколац: Кад чаробни тренуци природе запну за око Момира Томића

24.11.2020. 12:14
0

Сокочанин Момир Томић Тома /52/ посљедњих неколико година постао је препознатљив у свом крају по занимљивим фотографијама које објављује на друштвеним мрежама.

Томић обашњава да има довољно слободног времена да се у потпуности преда свом хобију - фотографисању природних љепота Романије и занимљивих детаља који му запну за око.

Слика

Пензионисан је као ратни војни инвалид и одликован у више наврата ордењем и похвалом првог предсједника Републике Српске. Слободно вријеме користи за вожњу мотоциклом и дружење са бајкерима, уживајући у природним љепотама.

Слика

Посебно га, истиче, надахњује обилазак Романије и велики је поборник промоције природног и културно-историјског насљеђа ове "прелијепе горе", које биљежи камером мобилног телефона и представља их преко друштвених мрежа.

-Да будем искрен, не дешава се то баш сваки пут, али постоје посебно одређени моменти кад осјетим да треба овјековјечити тренутак у коме сунчев зрак под чудним углом падне на ливаду, планински врх, цвијет, на ријеку, као и ситне детаље у природи и да им посебне чари - напомиње Томић за Срну.

Слика

Радује га што су те фото-забиљешке привукле велику пажњу других људи, који га подржавају лајком на друштвеним мрежама.

-Да будем искрен, обилазећи те лијепе предјеле више пута се разочарам и фотографишем локације на којима се налазе хрпе смећа, што говори о нашем лошем односу према природи - наводи Момир.Немар појединаца и опасност од загађивања животне средине бацањем смећа, чак и у сливовима ријека Биоштице и Каљине, честа су тема његових фотографија.

Слика

Томић истиче да објављивањем фотографија о депонијама смећа и кратким коментарима скреће пажњу јавности на проблем загађивања животне средине и водотокова.

Учествовао је на фото-конкурсима Туристичке организације општине Соколац и Планинарског друштва "Гласинац", те добио другу награду.

Радије би, каже, учестовао на неком од фото-конкурса гдје би стручан жири оцијенио квалитет и тему фотографије, умјесто лајкова путем друштевних мрежа, што, према његовом мишљењу, није одраз праве вриједности.

Слика

Томић се, након тешког рањавања крајем 1992. године у минулом рату, успио изборити за живот и стао на ноге, те смогао снаге да нађе хоби којим "боји своје дане љепшим тоновима" и, бар на кратко, потисне ружне успомене.

Након одслужења војног рока у ЈНА, још од 1986. године, био је активан члан соколачког Културно-умјетничког друштва, те један од организатора забавног програма "Дјеца пјевају хитове", у коме је учествовало на стотине дјеце.

Слика

Свој спортски таленат остварио је као члан ранијег успјешног Смучарског клуба "Гласинац" и као члан локалног мото-клуба, што му је остало у драгом сјећању.

Рат му је покварио све младалачке жеље и планове, али се након опоравка од рањавања вратио дружењу са људима, водећи Удружење ратних војних инвалида Соколац од 1994. до 1998. године.

Томић је, ипак, највеће задовољство пронашао у дружењу са пријатељима у породици бајкера, са којима обилази Сарајевско-романијску регију, колико му здравље дозвољава, биљежећи камером оно најљепше у окружењу.

-Дивим се сваком детаљу у природи и у свему откривам нешто ново и лијепо као да сам то први пут видио и као да сам дошао са подручја у којима царују пјешчане пустиње иако живим у подножју Романије. То ми даје снагу и надахнуће да идем даље - поручује Томић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дом здравља у Сокоцу добија два санитетска возила (ФОТО)
Соколац: Лука Кезуновић - нови бисер
Сутра на Јахорини скија више од 120 дјеце са Сокоца
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  14h 20m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  21h 49m
  0