Соколац: О вршњачком насиљу кроз плес и Форум театар

25.11.2019. 20:19
0
ИЗВОР: Srna

У Сокоцу је вечерас премијерно изведен мјузикл "Плес страха", који на аутентичан начин спаја форум театар и модерни плес, обрађујући тему вршњачког насиља, у сарадњи Плесног клуба "Ника" и Форум театра из Источног Сарајева.

Умјетнички директор Форума театра Витомир Митрић изјавио је новинарима да је ријеч о врло занимљивом пројекту који ради Плесни клуб "Ника" у коме се кроз умјетност плеса и методе форум театра постиже невјероватан сценски приказ назван "Плес страха".

Он је истакао да се двомјесечним радом са групом дјеце дошло до текста који су они сами направили, гдје кроз елементе плеса и методе форум театра врло вјешто говоре о насиљу.

-Дошли смо до тога да млади могу примијенити код себе оне основне елементе како да се понашају у одређеним ситуацијама, како да помогну и уствари како да мијењају свијет око себе, у средини гдје живе или уопште ово стање за које се, може се рећи, врло забрињавајуће- рекао је Митрић.

Он је изразио задовољство постигнутим резултатом у сарадњи са Плесним клубом "Ника" и увјерење да ће се ова представа радо гледати у свим срединама.

Предсједник Плесног клуба "Ника" Јована Вујичић нагласила је да је овај мјузикл у оквиру пројекта "Мјузикл осјећања", који овај клуб реализује од 1. августа за дјецу узраста од 11 до 15 година.

-Циљ пројекта јесте да дјеца учествују кроз креативни процес стварања, тематске плесне кореографије и глуму, да осјете своје емоције, те науче препознати емоције других и испољавати емоиције на друштвено прихватиљив начин- навела је Вујичићева.

Она је додала да је вечерас изведени мјузикл прва јавна презентација у оквиру пројекта, те да ће наредна бити одржана крајем јануара 2020. године, за шта ће бити расписан јавни позив за учешће друге поставке дјеце.

Вујичићева је истакла да "Ника" први пут сарађује са Форум театром и да се та сарадња показала одличном у експерименталном пројекту који обећава и будућу сарадњу.

Представа се реализује у оквиру пројекта Плесног клуба "Ника" под називом "Мјузикл осјећања" који се имплементира у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану - РеЛОаД,који финансира ЕУ, а имплементира Развојни програм УН.

Плесни клуб "Ника" постоји од 2010. године и тренутно има више од 100 чланова на Сокоцу и у Сарајеву.

Чланови "Нике" су вишегодишњи прваци БиХ и прошлогодишњи финалисти Европског првенства из модерних плесова.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 18m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    52m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 1m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 53m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 46m
    0