Соколац: Озбиљно варничи између СДС-а и ДЕМОС-а

28.09.2020. 10:34
2

Сокочани када не "гужвају" око шуме, на другом мјесту је проблем са електро снабдијевањем.

Врело Биоштице, одакле се град напаја водом по правилу остаје без напона и тако годинама, без обзира која власт је на трону у том тренутку. Из општине тврде да је мрежа у очајном стању, а из "Електродистрибуције" Пале да су се они први сјетили и похитали да је оправе бар до избора.

Свијетло оружје исукали су СДС и ДЕМОС са лавином оптужби, чије стрелице су углавном усмјерене према Миловану Цицку Бјелици или Аци Станишићу.   

- Потписивање петиције грађана општине Соколац, трајаће до 30. септембра, како би се утицало на рјешавање дугогодишњег проблема слабог и нередовног снабдијевања електричном енергијом потрошача у овој локалној заједници - кажу у локалној управи.

Први човјек општине Соколац, начелник Милован Бјелица каже да упоредо са развијањем града, појачавањем индустријских капацитета, враћања у рад предузећа која су била у стечају, истовремено и покретањем нових производних погона у посљедње вријеме су све учесталији проблеми са напајањем тих капацитета електричном енергијом.

Он каже да петиција није усмјерена против појединца, него се само жели указати да је неопходна реконструкција нисконапанске мреже, уземљења, али и да се испоштује  договор са "Електродистрибуцијом", да испорука струје буде редовна и квалитетна.

Први човјек „Електродистрибуције“ Пале , пак разумије проблем, али ове године за све реконструкције мреже нема пара те ће комплетну санацију планирати већ идуће године.

- Нема од тога ништа - поручује Бјелица, и позива Станишића да то одмах уради јер проширење индустријске зоне не може да чека.

- Није само проблем индустрија већ и грађани те ћемо од њих тражити подршку за петицију, а могући су и други кораци ако петиција не уроди плодом - тврди први човјек општине Соколац.

Директор „Електродистрибуције“ Пале Ацо Станишић, "куне се у Бога" да је предузеће у претходном периоду редовно вршило реконструкције и улагања у далеководе, као и у нисконапонску мрежу на подручју општине Соколац, али да је проблем што далековод „Каљина“ више од двадесет километара пролази кроз високу шуму, те да ће ускоро сјекачи и ШГ „Романија“  резати трасу да би се спремно дочекала зима.

Ту завршава технички дио приче и почиње онај политички.

Станишић је недавно на трибини своје странке у Сокоцу рекао да је предузеће на чијем је челу у дубиози чак 41 милион КМ.

Чудно, када у финансијском извјештају за 2019. годину пише да је „Електродистрибуција„ Пале 2.73 милиона КМ у плусу.

- Станишић је ступајући на функцију ту позицију прихватио без задршке и до сада није предузео било какву правну радњу да ревидира пословни резултат или да именује кривца ако је тачно да је "Дистрибуција" коју је преузео у великој финансијској дубиози - кажу у Сокоцу.

Директору Станишићу постављају и питање гдје је недостајући 43 милиона КМ, али и разлози за смјену управника РЈ Соколац, Блаженка Булајића.

- Он је смијенио дипломираног инжењера електротехнике Блаженка Булајића, а поставио „ситног лопова“ Срђана Кнежевића-Крцка. Нови управник је тај опис добио прије неколико година када је обио аутомобил ратног војног инвалида Миленка Капурана и украо му касетофон. Полиција је привела Крцка, он је признао кривицу и касетофон је враћен власнику. Ето, такав човјек сада треба да нам реконструише мрежу - тврде Сокочани.

Нови управник и стари управник

Демос-овци оптужују Бјелицу да се служи предизборним триковима и да повлачи очајничке потезе.

- Становници Сокоца у задње двије деценије, жртве су игара Милована Бјелице и Мирка Чоловића. Бјелица је недавно организовао потписивање петиције за „редовно снабдијевање становника општине Соколац електричном енергијом“. Само је једну ствар у праву. Сокочани живе у мраку, али политичком - наводе у Демос-у.

Катастрофално стање напонске мреже

Ако је СДС крив за политички мрак, онда је ДЕМОС крив за прави мрак који становници Сокоца више не желе да трпе.

 Текст: Зоран Шаренац

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Klon 01.10.2020. 09:20
  Pa stanisic samo zna staviti u svoj dzep a zna se ko se kune,to je covjek koji vise nema obraza podcjenjuje ljude rade mu za 300km i dan danas sa nacelnikom jugovicem pere crne pare i naravno zapocinje 90% posla u Palama.
 • Generic placeholder image
  Ime 29.09.2020. 22:29
  Ako je problem visegodisnji, zasto do sad nije rijesen? Nego sad ga kao rijesavate blateci Stanisica a usput skupljate politicke poene, providno bas.
  PS Katera, odobrite mi komentar.
Повезане вијести
Соколац: Реконструкција зграда општине и обданишта почиње 2. новембра
Бјелица: Поштовати мјере због наглог пораста броја заражених
Станковић: Минихидроелектране су препрека развоју туризма у Фочи
Најчитаније
 • Три лица предата тужилаштву због наношења тешких повреда
  24.10.2020
  1
 • У Палама почела изградња једног од највећих паркова у Српској
  24.10.2020
  2
 • Краће радно вријеме угоститељских објеката
  22h 43m
  1
 • Због чега се погрешно извјештава о вирусу корона за Источно Сарајево?
  21h 34m
  2
 • Источно Сарајево: Вирусом корона заражено 82 особе, једна особа преминула
  24.10.2020
  0