Sokolac: Ozbiljno varniči između SDS-a i DEMOS-a

28.09.2020. 10:34
2
IZVOR: gazeta.ba

Sokočani kada ne "gužvaju" oko šume, na drugom mjestu je problem sa elektro snabdijevanjem.

Vrelo Bioštice, odakle se grad napaja vodom po pravilu ostaje bez napona i tako godinama, bez obzira koja vlast je na tronu u tom trenutku. Iz opštine tvrde da je mreža u očajnom stanju, a iz "Elektrodistribucije" Pale da su se oni prvi sjetili i pohitali da je oprave bar do izbora.

Svijetlo oružje isukali su SDS i DEMOS sa lavinom optužbi, čije strelice su uglavnom usmjerene prema Milovanu Cicku Bjelici ili Aci Stanišiću.   

- Potpisivanje peticije građana opštine Sokolac, trajaće do 30. septembra, kako bi se uticalo na rješavanje dugogodišnjeg problema slabog i neredovnog snabdijevanja električnom energijom potrošača u ovoj lokalnoj zajednici - kažu u lokalnoj upravi.

Prvi čovjek opštine Sokolac, načelnik Milovan Bjelica kaže da uporedo sa razvijanjem grada, pojačavanjem industrijskih kapaciteta, vraćanja u rad preduzeća koja su bila u stečaju, istovremeno i pokretanjem novih proizvodnih pogona u posljednje vrijeme su sve učestaliji problemi sa napajanjem tih kapaciteta električnom energijom.

On kaže da peticija nije usmjerena protiv pojedinca, nego se samo želi ukazati da je neophodna rekonstrukcija niskonapanske mreže, uzemljenja, ali i da se ispoštuje  dogovor sa "Elektrodistribucijom", da isporuka struje bude redovna i kvalitetna.

Prvi čovjek „Elektrodistribucije“ Pale , pak razumije problem, ali ove godine za sve rekonstrukcije mreže nema para te će kompletnu sanaciju planirati već iduće godine.

- Nema od toga ništa - poručuje Bjelica, i poziva Stanišića da to odmah uradi jer proširenje industrijske zone ne može da čeka.

- Nije samo problem industrija već i građani te ćemo od njih tražiti podršku za peticiju, a mogući su i drugi koraci ako peticija ne urodi plodom - tvrdi prvi čovjek opštine Sokolac.

Direktor „Elektrodistribucije“ Pale Aco Stanišić, "kune se u Boga" da je preduzeće u prethodnom periodu redovno vršilo rekonstrukcije i ulaganja u dalekovode, kao i u niskonaponsku mrežu na području opštine Sokolac, ali da je problem što dalekovod „Kaljina“ više od dvadeset kilometara prolazi kroz visoku šumu, te da će uskoro sjekači i ŠG „Romanija“  rezati trasu da bi se spremno dočekala zima.

Tu završava tehnički dio priče i počinje onaj politički.

Stanišić je nedavno na tribini svoje stranke u Sokocu rekao da je preduzeće na čijem je čelu u dubiozi čak 41 milion KM.

Čudno, kada u finansijskom izvještaju za 2019. godinu piše da je „Elektrodistribucija„ Pale 2.73 miliona KM u plusu.

- Stanišić je stupajući na funkciju tu poziciju prihvatio bez zadrške i do sada nije preduzeo bilo kakvu pravnu radnju da revidira poslovni rezultat ili da imenuje krivca ako je tačno da je "Distribucija" koju je preuzeo u velikoj finansijskoj dubiozi - kažu u Sokocu.

Direktoru Stanišiću postavljaju i pitanje gdje je nedostajući 43 miliona KM, ali i razlozi za smjenu upravnika RJ Sokolac, Blaženka Bulajića.

- On je smijenio diplomiranog inženjera elektrotehnike Blaženka Bulajića, a postavio „sitnog lopova“ Srđana Kneževića-Krcka. Novi upravnik je taj opis dobio prije nekoliko godina kada je obio automobil ratnog vojnog invalida Milenka Kapurana i ukrao mu kasetofon. Policija je privela Krcka, on je priznao krivicu i kasetofon je vraćen vlasniku. Eto, takav čovjek sada treba da nam rekonstruiše mrežu - tvrde Sokočani.

Novi upravnik i stari upravnik

Demos-ovci optužuju Bjelicu da se služi predizbornim trikovima i da povlači očajničke poteze.

- Stanovnici Sokoca u zadnje dvije decenije, žrtve su igara Milovana Bjelice i Mirka Čolovića. Bjelica je nedavno organizovao potpisivanje peticije za „redovno snabdijevanje stanovnika opštine Sokolac električnom energijom“. Samo je jednu stvar u pravu. Sokočani žive u mraku, ali političkom - navode u Demos-u.

Katastrofalno stanje naponske mreže

Ako je SDS kriv za politički mrak, onda je DEMOS kriv za pravi mrak koji stanovnici Sokoca više ne žele da trpe.

 Tekst: Zoran Šarenac

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Klon 01.10.2020. 09:20
    Pa stanisic samo zna staviti u svoj dzep a zna se ko se kune,to je covjek koji vise nema obraza podcjenjuje ljude rade mu za 300km i dan danas sa nacelnikom jugovicem pere crne pare i naravno zapocinje 90% posla u Palama.
  • Generic placeholder image
    Ime 29.09.2020. 22:29
    Ako je problem visegodisnji, zasto do sad nije rijesen? Nego sad ga kao rijesavate blateci Stanisica a usput skupljate politicke poene, providno bas.
    PS Katera, odobrite mi komentar.
Povezane vijesti
Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    4h 9m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    11h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    9h 42m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    5h 24m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    11h 34m
    0