Соколац: Презентован нови правилник о развоју пољопривреде и села

01.03.2021. 19:41
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Групи пољопривредника са Сокоца данас је представљен нови Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, као и јавни позив за капиталне инвестиције за ову годину.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић рекла је Срни на подручју ове општине највише има произвођача млијека и узгајивача квалитетне приплодне стоке, те да је највећи број питања био из ове двије области.

Она је навела да су произвођачи задовољни што је износ премије за млијеко остао на прошлогодишњем нивоу и износи 0,25 КМ по литри откупљеног млијека, док је, према новом Правилнику, подстицај за регресирање дизел-горива за прољећне и јесење радове 0,50 КМ по литру, десет фенинга мање него лани.

Мичићева је истакла да су пољопривредници задовољни и јавним позивом за капиталне инвестиције Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске, јер ће већи број аплицирати за ова подстицајна средства.

- Пољопривредници су посебно били заинтересовани за нове тракторе и нове тракторске прикључке, јер је у овим руралним крајевима већина механизације застарјела и потребно је да се обнови - навела је Мичићева.

Она је нагласила да су услови за добијање новчаних подстицаја остали исти за пољопривреднике који узгајају три квалитетно приплодне јунице и за узгој у систему крава-теле за домаћине који имају седам крава комбинованих или товних раса.

Према њеним ријечима, на подручју општине Соколац сваке године по десетак газдинстава буде обухваћено овим видом подстицаја у говедарству.

Једна од новина у новом Правилнику је да право на премију имају домаћинства која узгајају 100 великих оваца, док је раније за остваривање овог права било потребно 125 грла.

Јован Мијатовић, пољопривредник са Сокоца, тврди да у новом Правилнику о подстицајима нема пуно новина, посебно за мање пољопривредне произвођаче из планинских руралних подручја.

Он је навео да на имању има 16 грла говеда и да се бави производњом млијека, од чега породица може живјети, али не може улагати у развој имања.

- Једина помоћ би нама била да мали пољопривредни произвођачи могу узети повољан кредит у банци, при чему би нам неко био гарант, умјесто да узимамо кредите са великим каматама у микро-организација - нагласио је Мијатовић.

Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2021. годину прописани су услови које су обавезни да испуне физичка и правна лица да би добили помоћ ресорног министарства за сточарску и биљну производњу, за подршку руралном развоју, те системске и остале мјере подршке.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    52m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 33m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 32m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 44m
    0