Соколац: Прикупљене 34 јединице крви

15.07.2020. 14:39
0
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу су у данашњој акцији добровољног давања крви прикупљене 34 јединица ове драгоцјене течности, рекла је Мирна Милошевић Ашоња, специјалиста трансфузиологије у Служби Болнице "Србија" за трансфузију крви.

Она је нагласила да је прикупљена крв за потребе Болнице "Србија", али и да се у склопу Завода за трансфузијску медицину Републике Српске крв размјењује са свим службама у Српској.

- У болници увијек мора постојати одређена залиха крви, али највише нам је потребна крвна група нулта негативна и имали смо потребу за тромбоцитима крвне групе А, коју смо успјели обезбиједити за наше пацијенте након данашње акције на Сокоцу - рекла је Ашоња новинарима.

Према њеним ријечима, ове године због ковид инфекције у Служби за трансфузију нису били у прилици да реализују акције са матурантима, али то се није одразило на количину прикупљених јединица, нити на број давалаца у акцијама.

Она је нагласила да је одзив давалаца добар и да има много младих, као и оних који први пут дају крв.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да је ово друга акција даровања крви која је ове године организована у тој општини.

Он је изразио захвалност Служби за трансфузију Болнице "Србија", Регионалном удружењу давалаца крви, као и соколачком Удружењу грађана "Свети Василије Острошки", које помаже у организовању ове хуманитарне акције.

Бјелица је нагласио да је добровољно давање крви веома важно, посебно у времену епидемије вируса корона и додао да се Соколац одазива на овакве акције које су корисне за све здравствене установе у Српској.

Он је подсјетио да је почетком марта организована прва акција са око 40 давалаца крви, а за данашњу акцију се пријавило исто толико давалаца.

Марко Мухаремовић /23/ већ трећи пут даје крв и сматра то хуманим гестом којим добровољни даваоци спасавају животе или помажу у лијечењу особама којима је то потребно.

Он је позвао све људе, посебно младе, на чије здравље даровање крви утиче добро, да се укључе у овакве акције, имајући у виду стање у коме се налази заједница због пандемије вируса корона.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије је организатор данашње акције на Сокоцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 28m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 59m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 15m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    19h 22m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 10m
    2