Sokolac: Prikupljene 34 jedinice krvi

15.07.2020. 14:39
0
IZVOR: SRNA

Na Sokocu su u današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljene 34 jedinica ove dragocjene tečnosti, rekla je Mirna Milošević Ašonja, specijalista transfuziologije u Službi Bolnice "Srbija" za transfuziju krvi.

Ona je naglasila da je prikupljena krv za potrebe Bolnice "Srbija", ali i da se u sklopu Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske krv razmjenjuje sa svim službama u Srpskoj.

- U bolnici uvijek mora postojati određena zaliha krvi, ali najviše nam je potrebna krvna grupa nulta negativna i imali smo potrebu za trombocitima krvne grupe A, koju smo uspjeli obezbijediti za naše pacijente nakon današnje akcije na Sokocu - rekla je Ašonja novinarima.

Prema njenim riječima, ove godine zbog kovid infekcije u Službi za transfuziju nisu bili u prilici da realizuju akcije sa maturantima, ali to se nije odrazilo na količinu prikupljenih jedinica, niti na broj davalaca u akcijama.

Ona je naglasila da je odziv davalaca dobar i da ima mnogo mladih, kao i onih koji prvi put daju krv.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da je ovo druga akcija darovanja krvi koja je ove godine organizovana u toj opštini.

On je izrazio zahvalnost Službi za transfuziju Bolnice "Srbija", Regionalnom udruženju davalaca krvi, kao i sokolačkom Udruženju građana "Sveti Vasilije Ostroški", koje pomaže u organizovanju ove humanitarne akcije.

Bjelica je naglasio da je dobrovoljno davanje krvi veoma važno, posebno u vremenu epidemije virusa korona i dodao da se Sokolac odaziva na ovakve akcije koje su korisne za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

On je podsjetio da je početkom marta organizovana prva akcija sa oko 40 davalaca krvi, a za današnju akciju se prijavilo isto toliko davalaca.

Marko Muharemović /23/ već treći put daje krv i smatra to humanim gestom kojim dobrovoljni davaoci spasavaju živote ili pomažu u liječenju osobama kojima je to potrebno.

On je pozvao sve ljude, posebno mlade, na čije zdravlje darovanje krvi utiče dobro, da se uključe u ovakve akcije, imajući u vidu stanje u kome se nalazi zajednica zbog pandemije virusa korona.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije je organizator današnje akcije na Sokocu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 5m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 38m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 30m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 38m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 35m
    0