Соколац: Прикупљено 39 јединица крви

01.04.2021. 18:15
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Поруком „Даруј крв, спаси нечији живот“ данас је успјешно одржана акција добровољног даривања крви у просторијама зграде општине Соколац, којој се одазвало 50 суграђана а прикупљено је 39 доза драгоцјене течности.

Шеф Службе за трансфузију крви „Касиндо“ Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву др Јелена Стојановић Лукић нагласила је да се акције организују како би се обновиле залихе новим јединицама крви.

– Посљедњих дана имали смо појачан одзив давалаца крви у службу, односно породичног давања. Такође, јуче смо имали акцију Министарства унутрашњих послова Републике Српске, тако да заједно са овом акцијом резерве крви ће се попунити. Крв има свој рок трајања, па је зато неопходно стално обнављати залихе. Позивамо све суграђане, а поготово младе људе који су здрави, да дарују крв и тако се прикључе породици добровољних давалаца. Када би свако од нас два пута годишње донирао крв, никада породица не би морала да брине о крви било које групе – закључила је др Стојановић Лукић.

Члан Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије Младен Мачар, који је и предсједник Актива добровољних давалаца крви Соколац истакао је да je акција спроведена уз превентивне епидемиолошке мјере.

– Узимајући у обзир ситуацију условљену пандемијом вируса корона, задовољни смо одзивом наших суграђана. Одржавање акције у оваквим околностима је веома отежано али самим тим она добија више на значају. Позивам све који су у могућности, да нам се придруже у неким наредним акцијама и спасе нечији живот – додао је Мачар.

Данашњој акцији даривања крви у Сокоцу придружила су се браћа Шиљак, Бојану је први а Горану тридесет први пут да дарује крв.

Слика

Фото: Б.Радоњић

– Мислим да треба подржати ове акције јер наше мало некоме значи све. Раније сам био спријечен због одређених околности. На наговор брата Горана сам се пријавио и надам се да ово неће бити једини пут да дајем крв – казао је Бојан.

– Први пут сам дао крв 2000. године, као средњошколац. Била је организована слична акција као и данас и од тада сам редован давалац. Ово је један хуман гест, надам да ће се све више људи у наредном периоду одазивати и укључивати – рекао је Горан.

Слика

Фото: Б.Радоњић

Нешковић Мирјана је узела учешће у данашњој акцији. Има 24 године, а крв је дала четврти пут.

– Прије свега је то хуманост и жеља да се помогне некоме. Осим тога, даривање крви је веома здраво за наш организам – додала је Нешковићева.

Слика

Фото: Бојан Д.Тошић

Акцију је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије у сарадњи са Службом за трансфузију крви „Касиндо“ Болнице „Србија“ и Удружењем грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.

Била је ово трећа акција добровољног даривања крви коју је у овој години организовало поменуто удружење. Прва је спроведена на Палама у јануару, а друга у фебруару у Источној Илиџи.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 29m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 2m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 28m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 41m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 10m
    3