Соколац: Риболовци порибили Биоштицу у мјесту Жунови

22.08.2020. 21:08
0
ИЗВОР: СРНА

Соколачко Удружење спортских риболоваца "Биоштица" извршило је данас порибљавање ријеке Биоштице у издвојеној риболовној стази у мјесту Жунови са 1.000 комада поточне пастрмке, за шта је издовојено 1.500 КМ, рекли су у овом удружењу.

Потпредсједник овог удружење Радислав Нешковић рекао је да су риболовци "Биоштице" и поред отежаних услова рада због вируса корона и борбе против изградње мини-хидроелектране на ријеци Каљина, ипак успјели заокружити значајан дио планираних активности за ову годину.

Он је истакао да Удружењу спортских риболоваца општина Соколац није уплатила средства од 2.000 КМ додијељена на име помоћи невладином сектору.

Нешковић је додао да удружење нема довољну подршку и соколачког предузећа "Врело Биоштице" у очувању рибљег фонда, које као јавно предузеће за дистрибуцију воде експлоатише извориште највеће ријеке на подручју ове општине.

Он је у име спортских риболоваца, еколога и љубитеља природе изразио захвалност управи соколачког Шумског газдинства "Романија", на челу са вршиоцем дужности директора Страхињом Башевићем, за редовну исплату средстава на име надокнаде за причињену штету рибљем фонду приликом извлачења шумских дрвних сортимената.

Риболовци, навео је Нешковић, дугују захвалност "Романији" и за помоћ у одбрани ријеке Каљине од изградње мини-хидроелектрана.

Нешковић је рекао да ће на овој стази бити дозвољен излов рибе у ограниченом броју и у одређеном временском периоду, уз прописане риболовачке дозволе.

Он је најавио да ће за пар дана на "Флајфишинг спин" /Флyфисхинг Спин/ стази на Биоштици у мјесту Жунови бити постављене три камере, како би тај дио ријеке заштитили од несавјесних риболоваца.

Риболовци "Биоштице" су недавно организовали акцију крчење, кошења и уређења стазе за "Флајфишинг" дужине око један километар.

Нешковић је подсјетио да су у прољеће ове године чланови овог удружења извршили порибљавање ријека, Биоштица и Каљина са 18.000 комада млађи поточне пастрмке величине до 10 центиметара, која према њиховој процјени веома добро напредује.

Спортским риболовцима у порибљавању ријека, помогли су поједини донатори, међу којима издвајају Огњена Боровчанина, који је и данас помогао у порибљавању издвојене риболовне стазе у мјесту Жунови са 1.000 примјерака поточне пастрмке величине 25 до 35 центиметара. 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 10m
    0