Соколац: Свети Никола обрадовао малишане

18.12.2020. 17:31
0
ИЗВОР: СРНА

Никољданском поворком, у којој је Свети Никола прошао Сокоцем од порте Цркве Светог пророка Илије до вртића, данас је у овој локалној заједници обиљежен Свети Николај Мирликијски, којег хришћанска црква слави 19. децембра.

Сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца у свечарској поворци одржава се већ 25 година у оквиру "Никољданских свечаности", у организацији локалне Установе за културу "Перо Косорић" и Црквене општине Соколац.

Директор Установе Ирена Шућур рекла је новинарима да је манифестација почела непосредно пред крај рата и да је опстала у веома тешким временима.

- Одржала се захваљујући нашој великој хришћанској вјери и љубави према Светом Николи, који је у хришћанском свијету познат као миротворац и доборчинитељ болесних и немоћних, те као заштитник дјеце -  навела је Шућурова.

Она је рекла да је, према народној легенди, Свети Никола даривао дјецу остављајући им дарове у чизмицама испод прозора, па се та традиција дјечије радости и надања настоји сачувати и до данас.

Шућурова је истакла да ове године, због епидемиолошке ситуације, никољданска поворка није ишла до дворишта Основне школе "Соколац".

Манифестација је одржана под покровитељством општине Соколац и уз донацију Јавног комуналног предузећа "Соколац", које је учестовало у обезбјеђивању слаткиша за дјецу.

Дејан Елез је, у лику милостивог и правдољубивог Светог Николаја, заштитника дјеце и морепловаца, и данас обрадовао соколачке малишане.

Он је изразио задовољство што је све више дјеце која подржавају никољданску поворку и долазе да уљепшају ову манифестацију, коју одрасли због њих и организују.

Члан креативне секције соколачке Установе за културу Ведрана Абазовић је већ 10 година укључена у ову манифестацију као сњежна вила, која дијели поклоне у свечаној поворци јер се за Никољдан веже низ обичаја, од којих је најљепши посвећен очекивању дарова и благослова за здравље и срећу.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    12h 45m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    10h 47m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    9h 40m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    9h 45m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    8h 48m
    1