Шолц тражи да Србија уведе санкције Русији и призна тзв. Косово

10.06.2022. 21:00
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Берлин упутио два ултиматума Београду. Њемачки канцелар Олаф Шолц први је европски званичник који је јавно и децидно рекао да Србија мора да призна независност тзв. Косова и уведе санкције Русији да би постала чланица Европске уније.

Гост из Берлина од Александра Вучића добио је државнички одговор: "Не реагујемо на притиске, ви радите свој посао, а ми ћемо свој".

Шолц је у првој посјети Србији и Западном Балкану, а на турнеји је изостављена БиХ. Ипак се о њеним проблемима говорило у Београду.

Вучић и Шолц "у четири ока" у Палати "Србија". На столу неколико тема, а главна порука била је да, за Шолца, двије земље које не признају једна другу не могу бити дио Европске уније.

Одговарајући на новинарска питања са каквим посљедицама ће се Србија суочити уколико одбије да призна тзв. Косово, Шолц је рекао да за напредак обје стране морају дати допринос.

Вучић није крио изненађење приједлогом о међусобном признању тзв. Косова и Србије. Каже, нико никада осим Американаца то питање није помињао и да то не пише ни у једном европском акту.

Ипак, каже да ће Србија хладне главе увијек бити спремна за дијалог, али на притиске никад неће пристати.

- Ми не реагујемо на притисак. Данас смо први пут чули да се тражи међусобно признање, никад то нисамо чули. Ако мислите да нам пријетите, немам ништа против. Ви свој посао, ми свој. Србија никад није одустала од дијалога. Ви колико волите териоријали интегритет Украјине, Срби воле територијални интегритет Србије. Можете да се љутите колико хоћете - поручио је Вучић.

- Њемачки став по питању Косова је јасан, а то је да се дође до напретка. Обје стране морају дати допринос - истакао је Шолц.

Њемачка је исказала пуну подршку Мирославу Лајчаку у вођењу дијалога Београда и Приштине.

Осим косовског ултиматума, њемачки канценлар понавља и онај који се односи на санкције Русији. Ко год жели да буде дио Уније мора слиједити европску политику и поштовати њена правила.

- Важно је да радимо на томе да се што већи број придружи санкцијама. Оне су ефикасне, много ефикацније него након анексије Крима. Русија провоцира тамо. Санкције које смо увели неће нестати ни када предстане рат - рекао је Шолц.

- Говорили смо о свеукупној ситуацији у свијету. Шолц је на оштар и децидан начин тражио да се уведу санкције Русији. Ја сам га упозорио са традиционалним односима, енергетиком - рекао је Вучић.

Иако је заобишао Сарајево, у Београду се говорило и о ситуацији у БиХ.

Шолц је поручио да се њена будућност не може угрожавати, и да се октобарски избори морају одржати.

Балканску турнеју Шолц је почео у Приштини, а након Београда путује у Солун. Турнеју завршава посјетом Бугарској и Сјеверној Македонији.

У наредном периоду слиједи оживљена иницијатива коју је 2014. године покренула тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Самит Берлинског процеса најављен је за јесен. Очекује се потписивање протокола који гарантују слободу кретања.

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 40m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 23m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 15m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 8m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 9m
    0