Спасиоци из Српске једва чекају сусрет са малом Ирмак

06.02.2024. 08:52
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ирмак Бајрак, сада дванаестогодишња дјевојчица, коју су 12. фебруара прошле године спасиоци из Републике Српске извукли испод рушевина зграде у турском граду Кахраманмараш, налази се у Француској код тетке.

Она је добро, иде у школу, а љекари који брину о њеном здравственом стању ове седмице требало би да донесу одлуку да ли је дошло вријеме да се састане са некима од људи из тима који је учествовао у њеном спасавању.

Прије тачно годину дана Турску је погодио разоран земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру који је сравнио велики број зграда са земљом, а град Кахраманмараш је био у епицентру разорних подрхтавања тла. Одмах сутрадан, 7. фебруара, тим Цивилне заштите РС упутио се у Турску и ставио на располагање тамошњим колегама у спасавању људи. И након четири дана успјели су у својој мисији, испод зграде сравњене са земљом извукли су дјевојчицу која је шест дана успјела да преживи испод порушених зидина.

  • Спасиоци из Српске послије шест дана извукли живу дјевојчицу у Кахраманмарашу (ВИДЕО)
    12.02.2023. 15:02

    Спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске извукао је из рушевина у Кахраманмарашу живу дјевојчицу.Дјевојчица је лоцирана у рушевинама вишеспратнице на чијем рашчишћавању су  радили спасио...

Свијет
Спасиоци из Српске послије шест дана извукли живу дјевојчицу у Кахрама...

- Ирмак је недуго након спасавања транспортована за Француску, гдје живи њена тетка која је на крају и преузела бригу о њој. Она је стално тамо. Њено здравствено стање је добро. Иде у школу. Још није завршена сва документација да би она могла напустити Француску - казао је “Гласу Српске” замјеник директора Цивилне заштите РС Милан Новитовић, који је лани био дио тима који је спасавао људе испод порушених зграда у Кахраманмарашу.

Новитовић, који је стално у контакту са тетком мале Ирмак, подсјећа и да су сви чланови најближе породице дјевојчице страдали у катастрофалном земљотресу.

- Ирмак је једина преживјела и тетка као најближи сродник је преузела старатељство над њом. Чак је њена тетка одлучила и да стипендира дванаесторо дјеце која су остала без блиских сродника у том земљотресу. Тетка би данас требало и да допутује у Турску на обиљежавање годишњице земљотреса, али овај пут без Ирмак - навео је Новитовић.

Републички тим који је био у Кахраманмарашу од фебруара има жељу да види малену Ирмак, а Новитовић вјерује да су на добром путу ка том циљу.

- Ирмак је 31. јануара ове године имала контролу код доктора који прати њено здравствено стање од када је дошла у Француску и тај преглед је баш био везан за то да тим стручњака да мишљење како би на њу утицало да се састане са некима од људи из тима који су је спасли. У току седмице требало би да буде позната та одлука доктора - поручио је Новитовић.

Републички тим требало би и да отпутује у току седмице у Кахраманмараш, гдје би тачно на годишњицу спасавања дјевојчице требало да присуствују пријему код градоначелника тог турског града.

- Они који су учествовали у мисији требало би да буду на пријему код градоначелника Кахраманмараша 12. фебруара. Младен Кулић је командир те јединице, а Ненад Јовановић је неко ко је на најбољи начин пренио ту импресију унутрашњег осјећаја свих спасилаца када су извукли Ирмак испод рушевина, тако да би и он требало да буде у тој делегацији - поручио је Новитовић.

Нагласио је да би у наредна два, три дана требало да ријеше све детаље у вези са одласком у Кахраманмараш, а постоји могућност да се у турској састану и са њеном тетком и из прве руке добију информације о дјевојчици и њеном стању.

- Наш тим који је био у Турској је на окупу и данас би био спреман да реагује у некој новој мисији спасавања било гдје у свијету - закључио је Новитовић и додао да је и сам предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган одлуком да награди предсједнике спасилачких тимова из Српске и ФБиХ показао колико та држава цијени њихове подухвате.

Жртве

Према доступним информацијама, број страдалих у земљотресу који је 6. фебруара 2023. погодио југ Турске премашио је 50.000. Од тог броја у Турској је страдало 43.556 људи, док је у Сирији број погинулих премашио 8.500. У земљотресу је повријеђено 115.000 људи, а на хиљаде објеката је срушено или тешко оштећено.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 9m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 23m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 15m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 40m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 30m
    0