Спасиоци из Српске остварили контакт са људима под рушевинама у Турској

08.02.2023. 15:49
1
ИЗВОР: srna.rs

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је да специјализовани тим Републике Српске за спасавање из рушевина већ ради на терену погођеном разорним земљотресом у Турској и да су данас остварили контакт са преживјелима у граду Кахраманмарашу.

Чујемо се са члановима овог тима из минута у минут. Посљедња порука у мом телефону је да имају назнаке да у мјесту у којем раде под рушевинама има живих и да су успјели да остваре контакт. Затражили су помоћ радних машина, рекао је Новитовић.

Он је навео да данас путује у Турску и предводиће нову екипу и конвој помоћи из Српске са додатном опремом за самоодрживост спасилачког тима на терену, јер раде у тешким временским условима на температури од минус 20 степени Целзијусових.

Новитовић је рекао да ће опрема бити достављена копненим путем и очекује да 3.000 километара пређу за 36 часова.

Подсјетио је да је због тешке ситуације одлучено да спасилачки тим отпутује авионом, а да опрема буде допремљена на овај начин.

– Возимо шаторе, гријалице, топове за загријавање, агрегате, монтажне кревете, медицинску опрему и лијекове. Овај пут смо због хитности и брзине реаговања примијенили нестандардни модел пружања помоћи, односно да наш тим буде што прије на терену – додао је Новитовић.

Он је рекао да су данас у Турску упућена три тима Цивилне заштите – из Бањалуке, Угљевика и Лукавице, те да ће им се придружити тим спасилаца из Брчко дистрикта.

Новитовић је навео да је спасилачки тим из Српске отпутовао у Анкару, након тога је турским војним авионом пребачен у Кахраманмараш, а у кампу бораве са спасилачким тимом Руске Федерације.

– Наша јединица је максимално искориштена и обављају задатак који им је повјерен – истакао је Новитовић.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа допутовали су јуче у турски град Кахранманмараш у којем је више од 940 зграда срушено у разорном земљотресу.

У хуманитарну мисију отпутовао је 21 припадник Цивилне заштите, као и пас трагач оспособљен за тражење људи под рушевинама.

Отишли су на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика који их је у Турску отпратио са аеродрома Маховљани у Бањалуци.

Агенције јављају да су у Кахраманмарашу, у којем је стационирана екипа из Српске, регистровани епицентри оба земљотреса која су у понедјељак, 6. фебруара, погодила Турску.

Дијелове Турске и Сирије је у понедјељак, 6. фебруара, погодио разорни земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру када је, према посљедњим подацима, у Турској погинуло 8.574 људи, а повријеђено 49.133.

У Сирији је, према подацима Сиријске новинске агенције, погинуло 1.262 људи, а повријеђено 2.285.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 08.02.2023. 21:20
    Koji tekst hvalisanja i na tuđoj nesreći,pa u to ime a uz dužno poštovanje narodu koji je postajao ide upit...
    KAD SU OSTVARILI KONTAKT VJEROVATNO SU IM REKLI DA SU ONI DODIKOVI ŠTO JE KOD OVIH POD RUŠEVINAMA PODIGLO VOLJU DA PREŽIVE...Fukara ostaje fukara,ali Gospod svačije ponašanje..vaga
Повезане вијести
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната
Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    19h 16m
    3
  • Грађани траже помоћ због змија
    15h 28m
    1
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    23h 18m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    22h 16m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    4h 45m
    0