Spasioci iz Srpske ostvarili kontakt sa ljudima pod ruševinama u Turskoj

08.02.2023. 15:49
1
IZVOR: srna.rs

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da specijalizovani tim Republike Srpske za spasavanje iz ruševina već radi na terenu pogođenom razornim zemljotresom u Turskoj i da su danas ostvarili kontakt sa preživjelima u gradu Kahramanmarašu.

Čujemo se sa članovima ovog tima iz minuta u minut. Posljednja poruka u mom telefonu je da imaju naznake da u mjestu u kojem rade pod ruševinama ima živih i da su uspjeli da ostvare kontakt. Zatražili su pomoć radnih mašina, rekao je Novitović.

On je naveo da danas putuje u Tursku i predvodiće novu ekipu i konvoj pomoći iz Srpske sa dodatnom opremom za samoodrživost spasilačkog tima na terenu, jer rade u teškim vremenskim uslovima na temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusovih.

Novitović je rekao da će oprema biti dostavljena kopnenim putem i očekuje da 3.000 kilometara pređu za 36 časova.

Podsjetio je da je zbog teške situacije odlučeno da spasilački tim otputuje avionom, a da oprema bude dopremljena na ovaj način.

– Vozimo šatore, grijalice, topove za zagrijavanje, agregate, montažne krevete, medicinsku opremu i lijekove. Ovaj put smo zbog hitnosti i brzine reagovanja primijenili nestandardni model pružanja pomoći, odnosno da naš tim bude što prije na terenu – dodao je Novitović.

On je rekao da su danas u Tursku upućena tri tima Civilne zaštite – iz Banjaluke, Ugljevika i Lukavice, te da će im se pridružiti tim spasilaca iz Brčko distrikta.

Novitović je naveo da je spasilački tim iz Srpske otputovao u Ankaru, nakon toga je turskim vojnim avionom prebačen u Kahramanmaraš, a u kampu borave sa spasilačkim timom Ruske Federacije.

– Naša jedinica je maksimalno iskorištena i obavljaju zadatak koji im je povjeren – istakao je Novitović.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske osposobljeni za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa doputovali su juče u turski grad Kahranmanmaraš u kojem je više od 940 zgrada srušeno u razornom zemljotresu.

U humanitarnu misiju otputovao je 21 pripadnik Civilne zaštite, kao i pas tragač osposobljen za traženje ljudi pod ruševinama.

Otišli su na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji ih je u Tursku otpratio sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci.

Agencije javljaju da su u Kahramanmarašu, u kojem je stacionirana ekipa iz Srpske, registrovani epicentri oba zemljotresa koja su u ponedjeljak, 6. februara, pogodila Tursku.

Dijelove Turske i Sirije je u ponedjeljak, 6. februara, pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru kada je, prema posljednjim podacima, u Turskoj poginulo 8.574 ljudi, a povrijeđeno 49.133.

U Siriji je, prema podacima Sirijske novinske agencije, poginulo 1.262 ljudi, a povrijeđeno 2.285.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Leo 08.02.2023. 21:20
    Koji tekst hvalisanja i na tuđoj nesreći,pa u to ime a uz dužno poštovanje narodu koji je postajao ide upit...
    KAD SU OSTVARILI KONTAKT VJEROVATNO SU IM REKLI DA SU ONI DODIKOVI ŠTO JE KOD OVIH POD RUŠEVINAMA PODIGLO VOLJU DA PREŽIVE...Fukara ostaje fukara,ali Gospod svačije ponašanje..vaga
Povezane vijesti
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu! Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu!
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    5h 15m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    23h 20m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    19h 29m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    23h 8m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    17h 36m
    0