СПЦ данас обиљежава Ваведење Пресвете Богородице

04.12.2021. 09:04
0
ИЗВОР: rts.rs

Српска православна црква слави Ваведење Пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених Богомајци.

Ваведење, или како га још зову Света Пречиста или Женска Богородица је обиљежено црвеним словом у православном календару. Спада међу 12 највећих хришћанских празника.

Слави се као успомена на дан када је Богородица први пут уведена у храм Божји, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане.

По обећању да ће дијете које им Господ подари посветити њему на службу, Свети Јоаким и Ана довели су трогодишњу Марију у јерусалимски храм.

На овај дан Дјевица се завјетовала пред Богом и људима, а чинодејствовао је првосвештеник Захарије, отац светог Јована Претече. Богородица је у молитвама и посту, у храму остала до дванаесте године.

Послије смрти родитеља, Деву Марију су дали Јосифу, њеном рођаку из Назарета. У Јосифовом дому Пресвета Богородица Марија је и примила благовијест од арханђела Гаврила да ће родити Сина Божјег.

Ваведење је један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици и крсна слава бројних српских родова. Претпоставља се да се овај дан празнује од четвртог вијека, писани трагови потичу из 8. вијека.

Празник је и храмовна слава српског манастира Хиландара на Светој Гори, задужбини Светог Симеона Мироточивог и његовог сина Светог Саве.

Народна вјеровања и обичаји

Богородица се сматра заштитницом жена и породиља и разна су народна вјеровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У неким селима био је обичај да се послије службе у цркви, свечано одјевене и окићене цвијећем, окупе све младе које су се те јесени удале. У неким селима жене које немају дјецу, одлазе у манастире и цркве, гдје се моле како би добиле пород.

И сточари је славе како би им заштитила стоку од звијери.  Понегдје, вјерује се, лијепо вријеме на Ваведење најављује добру љетину.

Старији кажу да ако на Ваведење пада киша - биће родна година, ако дува јак вјетар - неродна. Ако буде хладно и са снијегом, сљедећа година била би блага и топла.

На овај дан пост је обавезан јер Ваведење пада у вријеме великог Божићног поста.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Ваведење Пресвете Богородице Данас Ваведење Пресвете Богородице
Сутра Ваведење Пресвете Богородице Сутра Ваведење Пресвете Богородице
Данас Ваведење Пресвете Богородице Данас Ваведење Пресвете Богородице
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 32m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    54m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 59m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 47m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 8m
    0