СПЦ осуђује вандализирање џамије у Никшићу

10.02.2021. 15:51
0
ИЗВОР: СРНА

Свештенство Митрополије црногорско-приморске у Никшићу најоштрије је осудило исписивање непримјерених графита на Џамији Хаџи Исмаила у том граду, оцијенивши да истински вјерници, осим својих, морају чувати и друге светиње.

У саопштењу се истиче да је Никшић град Светог Василија Острошког, светитеља који је кроз историју окупљао и привијао све добре људе који су му долазили, били православне, муслиманске или католичке вјере.

- У доњем манастиру у Острогу осликана је велика фреска на којој Свети Василије Острошки исцјељује човјека муслиманске вјере и то је довољан показатељ љубави коју светитељ има према сваком човјеку -  наводи се у саопштењу.

Свештенство је затражило од надлежних да што прије ријеше тај случај и пронађу починиоце јер је то, како су истакли, срамота за Никшић.

- Не бисмо вољели да нас неко препознаје по оваквим појединачним иступима, већ поручујемо нашој браћи муслиманске вјере да се осјећају безбједно и имају нашу пуну подршку -  поручило је свештенство Митрополије.

Чин скрнављења осудила је и Епархија будимљанско-никшићка.

- Сматрамо да ниједан прави вјерник ово не би урадио. Сваки човјек, сваки прави вјерник мора да чува своју светињу, али мора да чува и светињу онога другога - истиче протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Он је истакао да је сагласан са ријечима имама Дамира Хоџића да овај чин није дјело града Никшића.

- Никшић је господин град и град Светог Василија Острошког, свеца који је окупљао све добронамјерне људе који су му долазили па били они православци, муслимани или католици. У Доњем манастиру у Острогу постоји Фреска на којој Свети Василије исцјељује једног муслимана. То је довољан показатељ љубави коју је он показивао према свакоме човјеку. Ми као свештенство најоштрије осуђујемо овај поступак, да ли појединца или неке групе. Захтијевамо од надлежних органа да што прије ријеше случај и да се пронађу починиоци -  нагласио је Јокић.

Он је поручио да је скрнављење џамије срамота за Никшић.

- Не бисмо вољели да нас неко препознаје по овим појединачним иступима. Желимо да поручимо нашој браћи муслиманима да се осјећају сигурно, да имају нашу пуну подршку, јер брат је мио које год вјере био - закључио је Јокић.

Џамија Хаџи Исмаила, једина у Никшићу која се налази у близини Дома здравља, исписана је графитима националистичког садржаја.

На каменој капији и улазу у џамију, која је под заштитом Завода за заштиту културно-историјских споменика Црне Горе, исписано је "Сребреница", "Турци" и крст са четири оцила.

Предсједник Џемата у Никшићу Мирсад Аговић рекао је да су га јутрос о скранвљењу џамије обавијестили грађани који живе у њеној близини, те истакао да је то "образ и велика срамота оних који су то урадили".

Према његовим ријечима, поруке мржње на Џамији исписане су у сусрет предстојећим изборима.

Коментари 0
Повезане вијести
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 48m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 6m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 33m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 21m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 42m
    0