SPC osuđuje vandaliziranje džamije u Nikšiću

10.02.2021. 15:51
0
IZVOR: SRNA

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske u Nikšiću najoštrije je osudilo ispisivanje neprimjerenih grafita na Džamiji Hadži Ismaila u tom gradu, ocijenivši da istinski vjernici, osim svojih, moraju čuvati i druge svetinje.

U saopštenju se ističe da je Nikšić grad Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja koji je kroz istoriju okupljao i privijao sve dobre ljude koji su mu dolazili, bili pravoslavne, muslimanske ili katoličke vjere.

- U donjem manastiru u Ostrogu oslikana je velika freska na kojoj Sveti Vasilije Ostroški iscjeljuje čovjeka muslimanske vjere i to je dovoljan pokazatelj ljubavi koju svetitelj ima prema svakom čovjeku -  navodi se u saopštenju.

Sveštenstvo je zatražilo od nadležnih da što prije riješe taj slučaj i pronađu počinioce jer je to, kako su istakli, sramota za Nikšić.

- Ne bismo voljeli da nas neko prepoznaje po ovakvim pojedinačnim istupima, već poručujemo našoj braći muslimanske vjere da se osjećaju bezbjedno i imaju našu punu podršku -  poručilo je sveštenstvo Mitropolije.

Čin skrnavljenja osudila je i Eparhija budimljansko-nikšićka.

- Smatramo da nijedan pravi vjernik ovo ne bi uradio. Svaki čovjek, svaki pravi vjernik mora da čuva svoju svetinju, ali mora da čuva i svetinju onoga drugoga - ističe protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

On je istakao da je saglasan sa riječima imama Damira Hodžića da ovaj čin nije djelo grada Nikšića.

- Nikšić je gospodin grad i grad Svetog Vasilija Ostroškog, sveca koji je okupljao sve dobronamjerne ljude koji su mu dolazili pa bili oni pravoslavci, muslimani ili katolici. U Donjem manastiru u Ostrogu postoji Freska na kojoj Sveti Vasilije iscjeljuje jednog muslimana. To je dovoljan pokazatelj ljubavi koju je on pokazivao prema svakome čovjeku. Mi kao sveštenstvo najoštrije osuđujemo ovaj postupak, da li pojedinca ili neke grupe. Zahtijevamo od nadležnih organa da što prije riješe slučaj i da se pronađu počinioci -  naglasio je Jokić.

On je poručio da je skrnavljenje džamije sramota za Nikšić.

- Ne bismo voljeli da nas neko prepoznaje po ovim pojedinačnim istupima. Želimo da poručimo našoj braći muslimanima da se osjećaju sigurno, da imaju našu punu podršku, jer brat je mio koje god vjere bio - zaključio je Jokić.

amija Hadži Ismaila, jedina u Nikšiću koja se nalazi u blizini Doma zdravlja, ispisana je grafitima nacionalističkog sadržaja.

Na kamenoj kapiji i ulazu u džamiju, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore, ispisano je "Srebrenica", "Turci" i krst sa četiri ocila.

Predsjednik emata u Nikšiću Mirsad Agović rekao je da su ga jutros o skranvljenju džamije obavijestili građani koji žive u njenoj blizini, te istakao da je to "obraz i velika sramota onih koji su to uradili".

Prema njegovim riječima, poruke mržnje na amiji ispisane su u susret predstojećim izborima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Sveti Jovan Zlatousti Sutra Sveti Jovan Zlatousti
Sutra Aranđelovdan Sutra Aranđelovdan
Danas Đurđic Danas Đurđic
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  9h 15m
  4
 • Izabrani vršioci dužnosti članova Predsjedništva SDS-a
  23h 33m
  11
 • Teatar u sarajevskih Srba
  50m
  0
 • Pokrenut postupak protiv Srbije zbog isticanja zastave u svlačionici
  23h 17m
  0
 • Teniski klub „Vojkovići“ osvojio sedam medalja u „Zetri“
  23h 47m
  0