Специјална болница Соколац обиљежила свјетски дан менталног здравља

10.10.2020. 16:08
0
ИЗВОР: СРНА

Специјална болница за психијатрију Соколац организовала је, поводом Свјетског дана менталног здравља, промотивну и продајну изложбу радова и сувенира, израђених на радној терапији у овој установи, а намјера је да се скрене пажња шире заједнице на рад установе која збрињава око 150 лица са менталним потешкоћама.

Дефектолог Бојан Ђерић, који већ 16 година ради на пословима рехабилитације и ресоцијализације пацијената у Радно-окупационој терапији ове установе, рекао је Срни да су ове године одлучили да Свјетски дан менталног здравља обиљеже у центру Сокоца да би анимирали ширу заједницу да се почну бавити људима са менталним потешкоћама.

Он је нагласио да се запослени у Специјалној болници непрестано брину о лицима која у веома тешким стањима долазе у ову установу упорно настојећи да их опораве и ресоцијализују.

Према његовим ријечима, сваки моменат лијечења у овој болници испланиран је за сваког пацијента и начин рада са њима, квалитет боравка и опоравка пацијената иду узлазном линијом.

Ђерић сматра да је ментално здравље на самој маргини укупног здравства, те посјетио да се 10. октобар - Свјетски дан менатлног здравља ове године обиљежава под слоганом "Хајде да инвестирамо у ментално здравље".

Он је напоменуо да се радно-окупациона терапија финансира од продаје израђених сувернира и захваљујући помоћи пријатеља и донатора од којих посебну захвалост дугују Удружењу "Заједно" из Бањалуке, Асоцијацији "Икс-ипсилон" и сличним организацијама које им донирају репроматеријал за рад.

Директор Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу Биљана Реновица Цвијетић рекла је Срни да су на састанку у организацији ресорног министарства Српске са директорима установа које се баве заштитом менталног здравља представљене активности, које се односе на заштиту менталног здравља у ери пандемије вируса корона.

Цвијетић је нагласила да је том приликом изнесен податак Свјетске здравствене организације према коме се само два одсто из државних буџета одваја за тај сегмент лијечења, што је веома мало.

Према њеним ријечима, улагање у ментално здравље је улагање у будућност и благостање друштва.

Специјална болница за психијатрију у Подроманији код Сокоца постоји више од 60 година и била је највећа установа овог типа у бившој Југославији.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 35m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 8m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 45m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 14m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 12m
    0