Списак аутомобила који се најмање кваре

17.04.2023. 21:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Њемачка организација ТУВ је прије извјесног времена објавила је статистику квалитета и поузданости половних аутомобила. Ови бројеви засновани су на милионима обављених техничких прегледа и дају одговор који аутомобили се најмање кваре.

У периоду од јула 2020. до јуна 2021. године ТУВ је урадио технички преглед 9,6 милиона аутомобила. Међу њима су била 222 модела, подијељена у пет старосних група, при чему је чак 18 одсто аутомобила показало значајне недостатке због којих није прошло преглед. То је смањење од два одсто у односу на годину раније, пише Курир.

Удио аутомобила који су на техничком прегледу показали мање кварове пао је за 0,5 процентних поена на 9,1 одсто. Јоаким Бихлер, генерални директор ТУВ, каже да то с једне стране говори о дужем вијеку трајања возила, а с друге стране, видљива је повезаност с пандемијом вируса корона, пошто су власници током изолације имали више времена за одржавање својих аутомобила. Притом, више млађих половних аутомобила остало је на њемачком тржишту умјесто да се продају у иностранству.

Што се тиче старосних група, резултат је очекиван - старији аутомобили показују већу стопу кварова. Главни преглед није прошло 12,4 одсто возила старијих од шест година, 17,5 одсто возила старих између осам до девет година и 22,8 одсто возила старих између десет до једанаест година, наводи се у статистици њемачке организације.

Просјечна старост аутомобила у Њемачкој, према Федералној управи за моторни саобраћај, тренутно износи 9,8 година. У 2011. просјек је износио 8,3 године, а 42 посто регистрованих аутомобила тренутно је старије од 10 година.

Што се тиче модела, побједник је mercedes GLC са стопом кварова од 1,5 одсто. Одмах иза њега налазе се мерцедес Б класе (1,9%) и Volkswagen T-Roc (2%). Audi Q2 (2,1%) побјеђује у старосној групи од четири до пет година старости, док је „Porsche 911“ (3,3%) најбољи у групи од шест до седам година.

Audi TT се најмање квари код возила старих између осам до девет година.

Према класама аутомобила, побједник међу најмањим возилима је Opel karl с 3,4 одсто кварова, док је у класи малих аутомобила најпоузданији Audi А1 (2,9%). Међу компактним моделима најмање се квари мерцедес А класе (2,5%), у средњој класи мерцедес Ц класе (2,5%), и код моноволумена мерцедес Б класе.

Најлошије резултате у микро класи показује Hyundai I10 (6,5%), док је у класи малих аутомобила то Seat ibica (5,4%). У компактној класи најгора је Dacia Logan (10,4%). У средњој класи то је Ford Mondeo са 6,8 одсто, а код СУВ-ова Dacia Duster (11,4%). Најлошијим моноволуменом показао се Ford Galaxy (7,5%).

Са друге стране, ту је и статистика њемачког ауто клуба АДАЦ.

АДАЦ је направио статистику за чак 109 модела возила, старих од 3 до 10 година. У обзир нису узимани проблеми као што су погрешно наточено гориво или празан резервоар, јер су за њих одговорни искључиво возачи.

У овом ауто-клубу истичу да су оцјене само смјернице. Неславно прво мјесто по непоузданости заузима аутомобил ниже средње класе: 10-годишња Kia Ceed са стопом квара од 52,7 промила.

Треба споменути да су новије Кије готово без кварова, али на старијим моделима има много проблема. Најчешће грешке – осим акумулатора – односиле су се на алтернатор, пумпу за гориво, разводни ланац и свјећице.

Hyundai i20показује сличну слику кварова. Уз свјећице, неисправне контакт-браве такође су у више наврата одговорне за кварове.

У Seat Alhambri и VW Sharanuкварови су се догађали натпросечно често у практично свим годиштима – главни су узроци рециркулација издувних гасова или убризгавање AdBlue-а.

Smart Forfour, који се продаје од 2015. године, изгледао је лоше захваљујући отказивању акумулатора.

Opel Insignia, Nissan Qashqai, Ford S-Max, kao i Renault Kangooимали су доста проблема. Kangoo је имао проблема са електриком.

Велики број возила Audija i BMW-а нема озбиљније проблеме. На примјер, А3, А4, А5, Q3 и Q5 су изузетни поуздани.

BMW Серије 1, 2, 3, 4, X1, X3, као и Мини су веома поуздани. Одмах иза, са мало више кварова, налазе се Mercedesovi модели A, CLA, GLA као и C-klasa, GLC i GLK.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 53m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 28m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 27m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 36m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    54m
    0