Споразум о сарадњи за несметано водоснабдијевање грађана Источног Сарајева (ФОТО)

11.06.2022. 10:20
0
ИЗВОР: katera.news

Начелници општина Источно Ново Сарајево Јован Катић, Источне Илиџе Маринко Божовић и в.д директор КП „Водовод и канализација“ а.д. Источно Сарајево Љубиша Лаловић потписали су Споразум о сарадњи. 

Циљ овог споразума је дефинисање права и обавеза општина Источно Ново Сарајево и Источне Илиџе и КП „ВиК“ а.д. Источно Сарајево, а све у сврху обезбјеђивања услова за континуирано, квалитетно, несметано и одрживо пружање услуга, водоснабдијевања и одвођења отпадних вода на подручју ове двије локалне заједнице.

Директор КП „Водовод и канализација“ а.д. Источно Сарајево Љубиша Лаловић појаснио је да се Споразумом о сарадњи Општина Источна Илиџа обавезала да ће без надокнаде у периоду важења споразума ставити све своје капацитете на располагање овом предузећу.

- Ова општина ће комплетан систем водоснабдијевања и одводње отпадних вода и природне ресурсе ставити на располагање КП „ВиК“ а.д. Источно Сарајево у сврху обезбјеђивања довољних количина воде за потребе становништва општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа – рекао је Лаловић за katera.news.

Такође, додао је Лаловић, Општина Источна Илиџа се обавезала да у периоду важења споразума настави пројектовање, испитивање издашности изворишта и водотокова и финансирање извођења радова на својој територији, у сврху проширења капацитета водоснабдијевања што би утицало на побољшање расположиве количине воде у складу са приоритетима које одреди Скупштина ове општине.

- У случају реализације пројекта ″Грабски млини″, Општина Источна Илиџа је у обавези да обезбиједи средства у свом буџету како би финансирала радове на изградњи трасе која пролази кроз Источну Илиџу – додао је Лаловић.

Према његовим ријечима, Општина Источна Илиџа се обавезала да у периоду од седам година неће формирати властито водоводно предузеће.

- У случају формирања истог, након овог периода, још најмање три године Општина Источна Илиџа је дужна да купује воду за све потрошаче са своје општине посредством властитог водоводног предузећа по договореним цијенама са КП „ВиК“а.д. Источно Сарајево, које су формиране на основу трошкова производње једног кубног метра и трошкова дистрибуције до мјеста испоруке на Источној Илиџи – објаснио је Лаловић.

Лаловић је истакао да се и Општина Источно Ново Сарајево обавезала да ће дати писмену сагласност, као 100% власник основног капитала КП “ВиК“ а.д. Источно Сарајево, да се проценат својине основног капитала, који се налази на територији Источне Илиџе, а који је тренутно уписан као капитал предузећа, пренесе као акцијски капитал у власништво Општине Источна Илиџа у складу са законом, до краја 2022. године.

- Овим споразумом као и потписивањем истог споразума са општином Трново, чије потписивање се очекује наредних дана отклоњене су препреке у реализацији пројекта „Грабски млини“ којим би се обезбједиле додатне количине воде (cca 25 l/s) доњем дијелу града и тиме искључила могућност поновних редукција насталих усред екстремних суша и пада издашности прије свих на изворишту Тилава – изјавио је Лаловић.

Он је напоменуо да ово предузеће сада може несметано да функционише и у наредном периоду ће убрзано радити и ставити све своје људске и материјалне ресурсе на обезбјеђивању потребних дозвола и јавних набавки како би се кренуло у реализацију и извођење радова на реализацији пројекта „Грабски млини“.

Слика

Фото: Facebook

- Вјерујемо да ћемо успјети на вријеме реализовати све послове и обезбједити додатне количине као алтернативу уколико поново дође до екстремног пада издашности изворишта Тилава одакле се водом снабдијевају становници обје поменуте општине. Реализација пројекта „Грабски млини“ је једнако важна и за становнике насеља Кијево у општини Трново. Важност се огледа у томе што је дио транспортног цјевовода који транспортује воду са изворишта „Грабски млини“ до резервоара „Хаџићи“ усљед прошлогодишњих суша у потпуности девастиран. Једини начин да се обезбједи сигурно снабдијевање становника Кијева у наредним годинама управо јесте реализација помеунтог пројекта „Грабски млини“ – рекао је Лаловић, истичући да је реализација овог пројекта заједнички интерес свих општина и њихових становника. 

Говорећи о будућим плановима предузећа, Лаловић је истакао да осим реализације пројекта „Грабски млини“, који у овоме тренутку представља апсолутни приоритет, један од приоритета јесте и реконструкција филтерског постројења које је изграђено 1964. године и представља „жилу куцавицу“ нашег водоводног система. 

- Ту је и континуирани рад на детекцији и отклањању видљивих и невидљивих кварова., проширењу мреже у складу са развојем града, прикључке нових објеката, модернизацији постојећег система. – закључио је Лаловић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да овај споразум дефинише улазак Општине Источна Илиџа у управљачку структуру предузећа, те да предвиђа равноправан статус општина, у складу са власничким удjелима.

- Власнички капитал који је у овом моменту уписан у општину Источно Ново Сарајево стварно је власништво општине Источна Илиџа и сада исправљамо дугогодишњу неправду – истакао је Божовић за наш портал.

Према његовим ријечима, планови за наредни временски период огледају се у наставку финансирања изградње водоводне мреже која ће снабдијевати водом са Грабских млина територију ове двије општине.

- Такође, треба да наставимо са испитивањем бушотина и отврених водотокова на подручју ове општине и тако створимо додатне количине воде за потребе грађана – изјавио је Божовић.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано и о томе да Општина Трново буде укључена у овај споразум.

- Оснивач предузећа је град Источно Сарајево, али је Општина Трново, заједно са општинама Источно Ново Сарајево и Источа Илиџа, унијела своју имовину у иницијално предузече које је даљим трансформацијама доведено до тога да буде само предузеће Општине Источно Ново Сарајево – истакао је Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, истакао је да ће овим споразумом бити ријешена сва питања и проблематика у функционисању рада КП „ВиК“ а.д. Источно Сарајево.

- Ово је показатељ како двије локалне заједнице, повезане и наслоњене једна на другу, требају и морају функционисати како би наши становници, који дијеле животни простор овдје, имали најбоље могуће услове за живот и развој овог дијела града – истакао је Катић.

Он је закључио да вјерује и очекује да ће интереси грађана бити изнад сваке политике, јер су људски животи и судбине важнији од политичких партија, личних ставова или другачијих погледа.

Коментари 0
Повезане вијести
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајеви Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајеви
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 55m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 16m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 55m
    4