Sporazum o saradnji za nesmetano vodosnabdijevanje građana Istočnog Sarajeva (FOTO)

11.06.2022. 10:20
0
IZVOR: katera.news

Načelnici opština Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, Istočne Ilidže Marinko Božović i v.d direktor KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović potpisali su Sporazum o saradnji. 

Cilj ovog sporazuma je definisanje prava i obaveza opština Istočno Novo Sarajevo i Istočne Ilidže i KP „ViK“ a.d. Istočno Sarajevo, a sve u svrhu obezbjeđivanja uslova za kontinuirano, kvalitetno, nesmetano i održivo pružanje usluga, vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na području ove dvije lokalne zajednice.

Direktor KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović pojasnio je da se Sporazumom o saradnji Opština Istočna Ilidža obavezala da će bez nadoknade u periodu važenja sporazuma staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje ovom preduzeću.

- Ova opština će kompletan sistem vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda i prirodne resurse staviti na raspolaganje KP „ViK“ a.d. Istočno Sarajevo u svrhu obezbjeđivanja dovoljnih količina vode za potrebe stanovništva opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža – rekao je Lalović za katera.news.

Takođe, dodao je Lalović, Opština Istočna Ilidža se obavezala da u periodu važenja sporazuma nastavi projektovanje, ispitivanje izdašnosti izvorišta i vodotokova i finansiranje izvođenja radova na svojoj teritoriji, u svrhu proširenja kapaciteta vodosnabdijevanja što bi uticalo na poboljšanje raspoložive količine vode u skladu sa prioritetima koje odredi Skupština ove opštine.

- U slučaju realizacije projekta ″Grabski mlini″, Opština Istočna Ilidža je u obavezi da obezbijedi sredstva u svom budžetu kako bi finansirala radove na izgradnji trase koja prolazi kroz Istočnu Ilidžu – dodao je Lalović.

Prema njegovim riječima, Opština Istočna Ilidža se obavezala da u periodu od sedam godina neće formirati vlastito vodovodno preduzeće.

- U slučaju formiranja istog, nakon ovog perioda, još najmanje tri godine Opština Istočna Ilidža je dužna da kupuje vodu za sve potrošače sa svoje opštine posredstvom vlastitog vodovodnog preduzeća po dogovorenim cijenama sa KP „ViK“a.d. Istočno Sarajevo, koje su formirane na osnovu troškova proizvodnje jednog kubnog metra i troškova distribucije do mjesta isporuke na Istočnoj Ilidži – objasnio je Lalović.

Lalović je istakao da se i Opština Istočno Novo Sarajevo obavezala da će dati pismenu saglasnost, kao 100% vlasnik osnovnog kapitala KP “ViK“ a.d. Istočno Sarajevo, da se procenat svojine osnovnog kapitala, koji se nalazi na teritoriji Istočne Ilidže, a koji je trenutno upisan kao kapital preduzeća, prenese kao akcijski kapital u vlasništvo Opštine Istočna Ilidža u skladu sa zakonom, do kraja 2022. godine.

- Ovim sporazumom kao i potpisivanjem istog sporazuma sa opštinom Trnovo, čije potpisivanje se očekuje narednih dana otklonjene su prepreke u realizaciji projekta „Grabski mlini“ kojim bi se obezbjedile dodatne količine vode (cca 25 l/s) donjem dijelu grada i time isključila mogućnost ponovnih redukcija nastalih usred ekstremnih suša i pada izdašnosti prije svih na izvorištu Tilava – izjavio je Lalović.

On je napomenuo da ovo preduzeće sada može nesmetano da funkcioniše i u narednom periodu će ubrzano raditi i staviti sve svoje ljudske i materijalne resurse na obezbjeđivanju potrebnih dozvola i javnih nabavki kako bi se krenulo u realizaciju i izvođenje radova na realizaciji projekta „Grabski mlini“.

Slika

Foto: Facebook

- Vjerujemo da ćemo uspjeti na vrijeme realizovati sve poslove i obezbjediti dodatne količine kao alternativu ukoliko ponovo dođe do ekstremnog pada izdašnosti izvorišta Tilava odakle se vodom snabdijevaju stanovnici obje pomenute opštine. Realizacija projekta „Grabski mlini“ je jednako važna i za stanovnike naselja Kijevo u opštini Trnovo. Važnost se ogleda u tome što je dio transportnog cjevovoda koji transportuje vodu sa izvorišta „Grabski mlini“ do rezervoara „Hadžići“ usljed prošlogodišnjih suša u potpunosti devastiran. Jedini način da se obezbjedi sigurno snabdijevanje stanovnika Kijeva u narednim godinama upravo jeste realizacija pomeuntog projekta „Grabski mlini“ – rekao je Lalović, ističući da je realizacija ovog projekta zajednički interes svih opština i njihovih stanovnika. 

Govoreći o budućim planovima preduzeća, Lalović je istakao da osim realizacije projekta „Grabski mlini“, koji u ovome trenutku predstavlja apsolutni prioritet, jedan od prioriteta jeste i rekonstrukcija filterskog postrojenja koje je izgrađeno 1964. godine i predstavlja „žilu kucavicu“ našeg vodovodnog sistema. 

- Tu je i kontinuirani rad na detekciji i otklanjanju vidljivih i nevidljivih kvarova., proširenju mreže u skladu sa razvojem grada, priključke novih objekata, modernizaciji postojećeg sistema. – zaključio je Lalović.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da ovaj sporazum definiše ulazak Opštine Istočna Ilidža u upravljačku strukturu preduzeća, te da predviđa ravnopravan status opština, u skladu sa vlasničkim udjelima.

- Vlasnički kapital koji je u ovom momentu upisan u opštinu Istočno Novo Sarajevo stvarno je vlasništvo opštine Istočna Ilidža i sada ispravljamo dugogodišnju nepravdu – istakao je Božović za naš portal.

Prema njegovim riječima, planovi za naredni vremenski period ogledaju se u nastavku finansiranja izgradnje vodovodne mreže koja će snabdijevati vodom sa Grabskih mlina teritoriju ove dvije opštine.

- Takođe, treba da nastavimo sa ispitivanjem bušotina i otvrenih vodotokova na području ove opštine i tako stvorimo dodatne količine vode za potrebe građana – izjavio je Božović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o tome da Opština Trnovo bude uključena u ovaj sporazum.

- Osnivač preduzeća je grad Istočno Sarajevo, ali je Opština Trnovo, zajedno sa opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istoča Ilidža, unijela svoju imovinu u inicijalno preduzeče koje je daljim transformacijama dovedeno do toga da bude samo preduzeće Opštine Istočno Novo Sarajevo – istakao je Božović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, istakao je da će ovim sporazumom biti riješena sva pitanja i problematika u funkcionisanju rada KP „ViK“ a.d. Istočno Sarajevo.

- Ovo je pokazatelj kako dvije lokalne zajednice, povezane i naslonjene jedna na drugu, trebaju i moraju funkcionisati kako bi naši stanovnici, koji dijele životni prostor ovdje, imali najbolje moguće uslove za život i razvoj ovog dijela grada – istakao je Katić.

On je zaključio da vjeruje i očekuje da će interesi građana biti iznad svake politike, jer su ljudski životi i sudbine važniji od političkih partija, ličnih stavova ili drugačijih pogleda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 3m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 1m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 27m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 42m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 21m
    0