Србе највише боли то што Суд БиХ селективно процесуира осумњичене за ратне злочине

03.05.2023. 17:36
0
ИЗВОР: katera.news

Тражење несталих лица на територији Републике Српске и ФБиХ мора да се спроводи ажурирније, посредством надлежних институција, закључили су данас учесници сједнице Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је одржана у Источном Сарајеву.

Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске рекла је да је процес тражења несталих скоро угашен, те да је важно прецизирати пут и покренути процес тражења 1.654 лица која се налазе на списку нестали у Републици Српској.

- Поред ове теме, говорили смо и запошљавању дјеце погинулих бораца, што је на врху наших активности. Нажалост, имали смо ситуацију да су неки представници организација и тијела рекли да ће се бавити рјешавањем овог проблема, а од 2011. нико се тим није ажурно бавио па смо дошли у ситуацију да на Бироу за запошљавање имамо око 2.500 незапослене дјеце палих бораца. Иако они данас нису дјеца, заслужују статус у друштву којим им припада јер су њихови очеви дали живот за Српску – рекла је она.

Такође, било је говора и о стамбеном збрињавању таквих породица и процесуирању ратних злочина, што је, како истиче Граорац, болна тема јер за многе злочине нико није одговарао.

Она је додала да Суд БиХ очигледно никада није радио посао који је требало.

- Настојаћемо да заједно са представицима власти у Српској покушамо пронаћи рјешење како би 1.654 породице дошле до истине, а питање је да ли ће имати прилику да доживе да идентификују и достојно сахране најмилије – рекла је она.

Алармантан је податак, оцјењује Граорац, да је 1. јануара 2008. године, од када је почео са радом Института за нестале БиХ, идентификовано 58 лица.

- Годинама прије тога, идентификовано је 250-300 лица српске националности и достојно сахрањено. Бројке су алармантно падале па смо почели да сумњамо у малверзације и манипулације. Данас смо дошли у ситуацију да у костурницама има преко 650 тијела за које се тврди да се не могу идентификовати – рекла је она, истичући да су српске жртве занемарене.

 

Слика

Фото: katera.news

Јована Зекић, предсједник Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила рекла је да се на подручју Сребренице још 49 лица води као нестало.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић навео је да је једно тијело, односно дио лобање, ексхумиран 2002. године, идентификован 2015, а тек прошле године је тијело предато.

- Питамо се зашто је било потребно толико времена? Имам сумњу да је то само из једног разлога, да се кости похране у меморијални центар у Поточарима. Сматрам да број настрадалих у Сребреници није онакакав какав се представља и тврдим да у Поточарима постоје нишани за живе људе – навео је он, истичући да лично познаје људе који су живи, а нишани са њиховим именима налазе се у меморијалном центру у Поточарима.

Којић је констатовао да данашња тишина присутних у Добровољачкој говори да српске жртве више немају ријечи на безобразлук Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је оцијенио да је апсурд да један од оптужених живи на Канарским острвима.

- Чињеница да су за годину дана од почетка процеса против лица која су одговорна за убијање свих оних који нису мислили као они, саслушана само четири свједока, породицама жртава шаље поруку да ни тај злочин неће добити коначан и заслужен епилог - оцијенио је Којић.

- Нисмо задовољни радом Суда и Института за нестале БиХ, зато позивам све представнике заједничких институција и политичаре да покрену питња „нерада“ ове двије институције – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Представник градске организације Требиње и Одбора дјеце потомака погинулих борац Никола Муминовић истакао је да је крајње вријеме да се почну рјешавати проблеми ових категорија, иако је за то можда и касно.

- Треба рјешавати проблеме породицама погинулих, демобилисаних, несталих, али и бораца који су се борили током Одбрамбено-отаџбинског рата и преживјели – рекао је он.

Како истиче, срамота је да дјеца погинулих бораца на конкурсима за посао буду „испод црте“.

Сједници су присуствовали и чланови Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила, Одбора демобилисаних бораца и Одбора дјеце потомака погинулих борац.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 17m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 59m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 6m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 51m
    3