Srbe najviše boli to što Sud BiH selektivno procesuira osumnjičene za ratne zločine

03.05.2023. 17:36
0
IZVOR: katera.news

Traženje nestalih lica na teritoriji Republike Srpske i FBiH mora da se sprovodi ažurirnije, posredstvom nadležnih institucija, zaključili su danas učesnici sjednice Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je održana u Istočnom Sarajevu.

Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske rekla je da je proces traženja nestalih skoro ugašen, te da je važno precizirati put i pokrenuti proces traženja 1.654 lica koja se nalaze na spisku nestali u Republici Srpskoj.

- Pored ove teme, govorili smo i zapošljavanju djece poginulih boraca, što je na vrhu naših aktivnosti. Nažalost, imali smo situaciju da su neki predstavnici organizacija i tijela rekli da će se baviti rješavanjem ovog problema, a od 2011. niko se tim nije ažurno bavio pa smo došli u situaciju da na Birou za zapošljavanje imamo oko 2.500 nezaposlene djece palih boraca. Iako oni danas nisu djeca, zaslužuju status u društvu kojim im pripada jer su njihovi očevi dali život za Srpsku – rekla je ona.

Takođe, bilo je govora i o stambenom zbrinjavanju takvih porodica i procesuiranju ratnih zločina, što je, kako ističe Graorac, bolna tema jer za mnoge zločine niko nije odgovarao.

Ona je dodala da Sud BiH očigledno nikada nije radio posao koji je trebalo.

- Nastojaćemo da zajedno sa predstavicima vlasti u Srpskoj pokušamo pronaći rješenje kako bi 1.654 porodice došle do istine, a pitanje je da li će imati priliku da dožive da identifikuju i dostojno sahrane najmilije – rekla je ona.

Alarmantan je podatak, ocjenjuje Graorac, da je 1. januara 2008. godine, od kada je počeo sa radom Instituta za nestale BiH, identifikovano 58 lica.

- Godinama prije toga, identifikovano je 250-300 lica srpske nacionalnosti i dostojno sahranjeno. Brojke su alarmantno padale pa smo počeli da sumnjamo u malverzacije i manipulacije. Danas smo došli u situaciju da u kosturnicama ima preko 650 tijela za koje se tvrdi da se ne mogu identifikovati – rekla je ona, ističući da su srpske žrtve zanemarene.

 

Slika

Foto: katera.news

Jovana Zekić, predsjednik Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila rekla je da se na području Srebrenice još 49 lica vodi kao nestalo.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić naveo je da je jedno tijelo, odnosno dio lobanje, ekshumiran 2002. godine, identifikovan 2015, a tek prošle godine je tijelo predato.

- Pitamo se zašto je bilo potrebno toliko vremena? Imam sumnju da je to samo iz jednog razloga, da se kosti pohrane u memorijalni centar u Potočarima. Smatram da broj nastradalih u Srebrenici nije onakakav kakav se predstavlja i tvrdim da u Potočarima postoje nišani za žive ljude – naveo je on, ističući da lično poznaje ljude koji su živi, a nišani sa njihovim imenima nalaze se u memorijalnom centru u Potočarima.

Kojić je konstatovao da današnja tišina prisutnih u Dobrovoljačkoj govori da srpske žrtve više nemaju riječi na bezobrazluk Suda i Tužilaštva BiH.

On je ocijenio da je apsurd da jedan od optuženih živi na Kanarskim ostrvima.

- Činjenica da su za godinu dana od početka procesa protiv lica koja su odgovorna za ubijanje svih onih koji nisu mislili kao oni, saslušana samo četiri svjedoka, porodicama žrtava šalje poruku da ni taj zločin neće dobiti konačan i zaslužen epilog - ocijenio je Kojić.

- Nismo zadovoljni radom Suda i Instituta za nestale BiH, zato pozivam sve predstavnike zajedničkih institucija i političare da pokrenu pitnja „nerada“ ove dvije institucije – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Predstavnik gradske organizacije Trebinje i Odbora djece potomaka poginulih borac Nikola Muminović istakao je da je krajnje vrijeme da se počnu rješavati problemi ovih kategorija, iako je za to možda i kasno.

- Treba rješavati probleme porodicama poginulih, demobilisanih, nestalih, ali i boraca koji su se borili tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i preživjeli – rekao je on.

Kako ističe, sramota je da djeca poginulih boraca na konkursima za posao budu „ispod crte“.

Sjednici su prisustvovali i članovi Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila, Odbora demobilisanih boraca i Odbora djece potomaka poginulih borac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    16h 56m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    15h 4m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    12h 40m
    1
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    15h 18m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    14h 7m
    0