Срби и Хрвати у БиХ оптужили Изетбеговића да шири мржњу и износи неистине

22.11.2021. 21:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, лаже, на погрешан начин интепретира и мијења историјске чињенице и шири мржњу према Хрватима и Србима, од којих воде поријекло и он и цијела његова породица.

Овако су реаговали представници Срба и Хрвата у БиХ након што је Изетбеговић на једном скупу у Луксембургу, између осталог, рекао да су становници БиХ прије неколико вијекова били један народ, Бошњани, добри Бошњани, а нације су се формирале у 19. и 20. вијеку.

Милорад Додик, предсједник СНСД- а, рекао је да Изетбеговић сплетке и неозбиљност с политичког терена преноси и на терен историје, истовремено наглашавајући и то да би, да је у БиХ ситуација мање оптерећена озбиљним проблемима и тешким темама, Изетбеговићев час историје служио за збијање шале у тренуцима доколице.

- Посљедњих дана слушамо предавање онога чији су чланови фамилије били добри Срби, али не зато што то тврди Милорад Додик, него зато што су се Изетбеговићи тако изјашњавали. Када је од доброг Србина постао добри Бошња не знамо, исто као што не знамо одакле такве историјске фантазије Изетбеговићу - рекао је Додик.

На Изетбеговићиве изјаве реаговали су и из Хрватског народног сабора (ХНС), гдје су истакли да такве поруке продубљују подјеле и воде у нестабилности те да је негирање нечијег идентитета културоцид.

- Уз елементарно непознавање историје и митоманске поруке, ратнохушкачко истицање планова о којима прича као о нечем сасвим нормалном, негирање ратних злочина и покоља, наставља да прмовише БиХ у свјетлу као аманет и бабовину - рекли су у ХНС-у, истичући да Изетбеговић на БиХ гледа као беговат СДА. 

У Амбасади Хрватске у БиХ кажу да је Изетбеговић на својим трибинама изнио бројне неприхватљиве тезе, којима је довео у питање националне идентитете конститутивних народа у БиХ.

Такође наводе како су политизација и тенденциозно извлачење из историјског контекста дио политичког плана с циљем растакања идентитета.

Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба из региона, каже да Изетбеговић изношењем лажи шири мржњу према српском народу с циљем да оствари идеју свог оца Алије, а то је БиХ без или са што мање Срба, те да Изетбеговићи потичу од Србина који је прешао у ислам и који се презивао Живковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 4m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    14h 1m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 8m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 22m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    16h 20m
    0