Srbi i Hrvati u BiH optužili Izetbegovića da širi mržnju i iznosi neistine

22.11.2021. 21:04
0
IZVOR: nezavisne.com

Bakir Izetbegović, lider SDA, laže, na pogrešan način intepretira i mijenja istorijske činjenice i širi mržnju prema Hrvatima i Srbima, od kojih vode porijeklo i on i cijela njegova porodica.

Ovako su reagovali predstavnici Srba i Hrvata u BiH nakon što je Izetbegović na jednom skupu u Luksemburgu, između ostalog, rekao da su stanovnici BiH prije nekoliko vijekova bili jedan narod, Bošnjani, dobri Bošnjani, a nacije su se formirale u 19. i 20. vijeku.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD- a, rekao je da Izetbegović spletke i neozbiljnost s političkog terena prenosi i na teren istorije, istovremeno naglašavajući i to da bi, da je u BiH situacija manje opterećena ozbiljnim problemima i teškim temama, Izetbegovićev čas istorije služio za zbijanje šale u trenucima dokolice.

- Posljednjih dana slušamo predavanje onoga čiji su članovi familije bili dobri Srbi, ali ne zato što to tvrdi Milorad Dodik, nego zato što su se Izetbegovići tako izjašnjavali. Kada je od dobrog Srbina postao dobri Bošnja ne znamo, isto kao što ne znamo odakle takve istorijske fantazije Izetbegoviću - rekao je Dodik.

Na Izetbegovićive izjave reagovali su i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje su istakli da takve poruke produbljuju podjele i vode u nestabilnosti te da je negiranje nečijeg identiteta kulturocid.

- Uz elementarno nepoznavanje istorije i mitomanske poruke, ratnohuškačko isticanje planova o kojima priča kao o nečem sasvim normalnom, negiranje ratnih zločina i pokolja, nastavlja da prmoviše BiH u svjetlu kao amanet i babovinu - rekli su u HNS-u, ističući da Izetbegović na BiH gleda kao begovat SDA. 

U Ambasadi Hrvatske u BiH kažu da je Izetbegović na svojim tribinama iznio brojne neprihvatljive teze, kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH.

Takođe navode kako su politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta dio političkog plana s ciljem rastakanja identiteta.

Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona, kaže da Izetbegović iznošenjem laži širi mržnju prema srpskom narodu s ciljem da ostvari ideju svog oca Alije, a to je BiH bez ili sa što manje Srba, te da Izetbegovići potiču od Srbina koji je prešao u islam i koji se prezivao Živković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    10h 42m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    19h 34m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    13h 25m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    17h 10m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    8h 17m
    4