Србија : Око 350 љекара тражи смјену Кризног штаба

21.07.2020. 11:48
0
ИЗВОР: LEUTAR3

Група од око 350 љекара окупљених у неформалној групи „Уједињени против ковида“ у отвореном писму Влади Србије и осталим надлежним институцијама оградила се од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 и затражила његову смјену, наводећи да се Србија нашла у јавно-здравственој катастрофи.

Како преноси данас телевизија "Н1", љекари који су својим потписима стали иза отвореног писма захтијевају и да се формира нови Кризни штаб, да се истраже наводи о заташкавању података, као и да се „стане на пут застрашивању и политизацији који нарушавају лично достојанство здравствених радника“.

Љекари у писму наводе да су се одлучили за јавно иступање „јер не виде друго рјешење за јавно-здравствену катастрофу у којој се држава налази“, поводом епидемије корона вируса, као и да их на то обавезује и Хипократова заклетва и општа етика.

- Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима - оцијенили су они.

Како су у отвореном писму навели, конфузија поводом броја обољелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности.

Љекари наводе да је „све то озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило повјерење и грађана и здравствених радника у исти, и да из тог разлога желе да се ограде од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19“.

Међу њиховим захтјевима је између осталог и да се јавности објасни надлежност над базом и за КОВИД портал, да се организује поступак поузданог утврђивања броја заражених, обољелих и умрлих од ковида-19, како у општој популацији, тако и међу здравственим радницима.

Потписници отвореног писма траже и да одговорност за штету преузме Кризни штаб у цјелини, као и да се формира нови кризни штаб који би чинили експерти са доказаним стручним и моралним квалитетима, а да јавности и новим члановима треба разјаснити узроке неуспјеха тренутног сазива тог тијела.

Љекари траже и независну истрагу о томе да ли су подаци били намјерно заташкавани, и утврђивање одговорности за то.

- Позивамо власти да брзо реагују, у складу са тешком тренутном ситуацијом. Позивамо грађане да поштују епидемиолошке препоруке упркос њиховом касном доласку. Позивамо колеге да стану уз нас, јер једини начин да победимо страх који влада у здравству је да сви станемо заједно - наводи се у отвореном писму.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 22m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 5m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 57m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 50m
    0