Srbija : Oko 350 ljekara traži smjenu Kriznog štaba

21.07.2020. 11:48
0
IZVOR: LEUTAR3

Grupa od oko 350 ljekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smjenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Kako prenosi danas televizija "N1", ljekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtijevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Ljekari u pismu navode da su se odlučili za javno istupanje „jer ne vide drugo rješenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se država nalazi“, povodom epidemije korona virusa, kao i da ih na to obavezuje i Hipokratova zakletva i opšta etika.

- Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima - ocijenili su oni.

Kako su u otvorenom pismu naveli, konfuzija povodom broja oboljelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti.

Ljekari navode da je „sve to ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo povjerenje i građana i zdravstvenih radnika u isti, i da iz tog razloga žele da se ograde od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“.

Među njihovim zahtjevima je između ostalog i da se javnosti objasni nadležnost nad bazom i za KOVID portal, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da odgovornost za štetu preuzme Krizni štab u cjelini, kao i da se formira novi krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a da javnosti i novim članovima treba razjasniti uzroke neuspjeha trenutnog saziva tog tijela.

Ljekari traže i nezavisnu istragu o tome da li su podaci bili namjerno zataškavani, i utvrđivanje odgovornosti za to.

- Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno - navodi se u otvorenom pismu.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    17h 42m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    17h 13m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    13h 29m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    17h 36m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    9h 24m
    2