Србија: Прве тужбе против НАТО-а због осиромашеног уранијума

12.01.2021. 17:20
0
ИЗВОР: Tanjug

Адвокатска канцеларија "Алексић" из Ниша у сарадњи са италијанским колегом спремила је првих пет тужби против Сјеверноатланског пакта-НАТО, које ће у наредних неколико дана поднијети српским судовима у име обољелих од канцера, као посљедице бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом 1999. године.

Тужбе ће бити поднијете најпре парничном одјељењу виших судова у Београду, Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, прецизирао је за Тањуг адвокат Срђан Алексић.

- Тужбеним захтевом тражиће се одштета због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом конкретних клијената, а то су махом војници, полицајци или војни резервисти, који су били 1999. године на Косову и Метохији или Југу Србије - прецизирао је Алексић.

У припреми тужби и поступак пред судом укључен је и италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаља (Тартаглиа), који је према ријечима Алескића, у истим предметима у Италији и успио да добије 181 правноснажну пресуду у корист својих клијената, италијанских војника који су били распоређени у мировној мисији на КИМ.

Тартаља који је крајем прошле године уписан у Адвокатску комору Ниш, је пред италијанским судовима успио да докаже узрочно-посљедичну везу између осиромашеног уранијума и обољења војника од канцера, на основу чега им је исплаћена одштета.

Нишки адвокат је указао да ће пред судовима у Србији, уз помоћ италијанске судске праксе и вештачењима у предметима у којима је поступао италијански адвокат, али и другим доказима, показати постојање узрочно посљедичне везе између тровања осиромашеним уранијумом и обољењавања од рака српских војника и полицајаца.

Висина оштете биће прецизирана током судског поступка, али адвокат сматра да је минимум 100.000 евра и више.

Канцеларија Алексић ће тражити да се њени клијенти ослободе плаћања судских такси у тим поступцима, јер су обољели од најтеже болести.

Италијнски судови управо тако поступали и ослободили своје војнике судских такси.

Алексић сматра да су његови клијенти били у идентицној ситуацији као и италијански војници који су добили оштете пред судовима своје земље.

- Били су без заштитне опреме, храну, воду и све остало конзнумирали су на терену и као и италијански војници и дошли су у конткат са тешким металима и осиромашеним уранијумом када се наша војска повукла са КиМ - прецизирао је нишки адвокат.

Канцеларији се, према његовим ријечима, до сада обратило око 2.000 клијената и сви су доставили медицинску документацију коју провјерава тим вјештака.

Указао је да ће тужбе бити поднијете у име оних који имају адекватну медицинску документацију, која показује да је њихово малигно обољење посљедица дејства осиромашеног уранијума.

Тужена страна биће Северноатлански пакт - НАТО, будући да је то међународна организација, коју су основале конкретне државе чланице, а која има своје органе и поступак одлучивања.

У случају да суд тужиоцима досуди одштету, њу би требало да исплати НАТО јер, како сматра адвокатска канцеларија Алексић, НАТО као међународна организација има своју независну правну личност у односу на државе чланице, па и свој буџет.

Суду ће уз тужбе бити приложени и писани докази које су домаћи органи раније прикупили у нашој држави за поступке вођене против челника НАТО-а и челника држава које су учествовале у бомбардовању.

То су прије свега докази изведени у поступцима вођеним 2000. године у Окружном суду у Београду и пред Међународним судом правде у Хагу 2004. године, затим италијанске пресуде у случају обољевања њихових војника који су били распоређени у мировним мисијама у бившој Југосалвији, судска пракса домаћих судова, вјештачења и медицинска документација.

За сада је планирано подношење такозваних "пилот" тужби, што подразумијева покретање ограниченог броја поступака, ради уједначавања судске праксе на територији цијеле државе.

Италијанским војницима одштете, између 700.000 до милион евра по особи, исплатило је Министарство одбране Италије, јер их је оно послало послало на Косово и Метохију и у Босну и Херцеговину гдје су обољели од канцера.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 31m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 29m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 55m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 10m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 49m
    0