Србија снизила акцизе и ограничила марже

01.07.2022. 19:53
0
ИЗВОР: Agencije

Влада Србије ограничила је цијене основних животних намирница како би се заштитило тржиште и спријечиле деформације у формирању цијена робе која је од изузетне важности за снабдијевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Уредбом су ограничене цијене брашна тип Т-400 глатко и тип Т-500 до пет килограма, затим јестиво сунцокретово уље од једног литра и свињско месо – бут, тако да не прелазе ниво цијена од 15. новембра 2021. године.

Такође, прописана је максимална малопродајна цијена УХТ млијека са 2,8 процената млијечне масти од једног литра, те бијелог кристал шећепа по килограму, саопштено је из Владе Србије.

Уредба је донесена с обзиром на то да су цијене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива.

Влада је на јучерашњој сједници одредила количине уља од сјемена сунцокрета у паковањима за продају на мало за које се дозвољава извоз на мјесечном нивоу, како би се омогућила реализација закључених уговора у што већем обиму, ради очувања традиционалног тржишта, при томе водећи рачуна о снабдјевености домаћег тржишта.

Усвојена је Уредба о привременој мјери ограничавања цијене гаса и надокнади разлике у цијени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Чланови Владе донијели су измијењену Уредбу о ограничењу висине цијена деривата нафте, којом се ограничење продужава до 31. јула.

Влада је донијела одлуку о привременој забрани извоза евродизела ЕН 590 ради спречавања несташице и обезбјеђивања сигурног снабдијевања тржишта овим дериватом, како би се спријечиле могуће штете по привреду и грађане Србије.

На сједници је донесена одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 20 одсто, почевши од данас па до краја јула.

Влада Србије усвојила је измјене и допуне Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдјевача електричне енергије, чиме је додатно поједностављена процедура за производњу енергије за сопствене потребе из обновљивих извора енергије. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Делфини савладали и Грчку на Сардинија купу Делфини савладали и Грчку на Сардинија купу
Снажно невријеме погодило дио Србије Снажно невријеме погодило дио Србије
Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 17m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 13m
  12
 • Сунцобран убио жену
  5h 1m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  22h 8m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 24m
  0