Србин из ФБиХ кажњен због вожње бадњака и истицања заставе Србије

14.01.2021. 15:18
0
ИЗВОР: СРНА

Србин у општини Оџак кажњен је са 200 КМ због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије, рекао је предсједник Српског грађанског удружења "Посавина" Дамир Иветић.

Иветић је објаснио да се то десило на Бадњи дан, када православци традиционално обиљежавају долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића.

- Један од учесника традиционалне вожње бадњака кроз српска села Дамир Ковачевић кажњен је са 200 КМ због, како му је речено, истицања српске заставе јер је то, наводно, вријеђање друга два народа - рекао је Иветић.

Иветић је истакао да су Срби у Оџаку згрожени оваквим срамним чином и дискриминацијом Срба.

Свештеник из Оџака Ненад Тојић рекао је да је данас бити Србин у Федерацији БиХ веома тешко.

- Ваљда је то наш крст који ми Срби носимо у Федерацији. Када некоме смета српска застава на вјерске празнике онда се само треба упитати како је могуће да ми Срби остваримо нека друга права - навео је свештеник Тојић.

Он је позвао на мир и јединство.

- Поручујем да не треба дизати тензије, треба бити прави, истински хришћанин, да ширимо мир и братску љубав - истакао је свештеник Тојић.

Он је рекао да је ово први случај овакве дискриминације Срба у Посавском кантону од завршетка рата. 

Радановић: Кажњавање Срба за ношње заставе није изненађење

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да није изненађен што је Србин у општини Оџак кажњен са 200 КМ због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије, с обзиром на то да је ријеч о Посавском кантону, који до данас није спровео пресуду Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

- Од њих ме ништа не чуди и на тај начин се са подручја Оџака желе уклонити Срби. Чињеница је и да је на посљедњим изборима Србин из СНСД-а освојио мандат у Општинском вијећу ове локалне заједнице и представља неку врсту језичка на ваги, што им представља додатни проблем - рекао је Радановић.

Радановић је појаснио да се изрицањем казне за истицање заставе Србије јасно поручује Србима да за њих нема мјеста у ФБиХ.

- Наше је да се боримо, као што су то учинили људи у Оџаку који имају свог представника у Општинском вијећу. Српски народ до данас није конститутиван у Уставу Посавског кантона - указао је Радановић.

Када је ријеч о истицању заставе Србије, Радановић је истакао да је ријеч о међународно признатој држави чија се застава вијори испред сједишта УН на Ист Риверу у Њујорку, али и у другим свјетским метрополама.

- Не разумијем да било који орган власти у БиХ може да сматра да неког вријеђа истицање заставе међународно признате државе. Није проблем да се застава Србије вијори у свјетским метрополама, али је проблем у Оџаку - рекао је Радановић.

Он сматра да застава Србије вријеђа Бошњаке и Хрвате можда због чињенице да је Оџак током Другог свјетског рата био усташко упориште.

- Берлин је пао 9. маја, а Оџак 25. маја 1945. године - рекао је Радановић и додао да су многи данашњи становници потомци тих који су се борили у војним формацијама Независне Државе Хрватске и насљедници усташке идеологије.

Радановић је подсјетио и да су Срби из Босанског Петровца кажњени прошле године због ношења бадњака.

- Сваке године од потписивања Дејтонског мировног спроразума се традиционално обиљежавао Бадњи дан, Божић, православна Нова година, да би се прошле године догодило да учесницима колоне буду изречене новчане казне, а да су два полицајца која раде у Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона суспендована јер су учествовали у прослави Бадњег дана - подсјетио је Радановић.

Према његовим ријечима, за сваког ко се бави заштитом права Срба у ФБиХ, више ништа не може бити изненађење.

- Срби се у ФБиХ виде као проблем који треба да буде ријешен управо кажњавањем или омаловажавањем - сматра Радановић.

Србин у општини Оџак кажњен је са 200 КМ због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије.

Ова новчана казна изречена је на Бадњи дан, када православци традиционално обиљежавају долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића. 

Броћета: Кажњавање Србина показује како је бити Србин у ФБиХ

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да изливи мржње према српском народу у Оџаку на вјерски празник, због традиционалне вожње и кићења бадњака и истицања заставе Србије, представљају јасан показатељ како је бити Србин у Федерацији БиХ.

Броћета је рекао, поводом кажњавања Србина у Оџаку због истицања српске заставе на Бадњи дан, да се Срби ускоро неће смјети изјашњавати као Срби ни у кантонима гдје је призната конститутивност народа.

- Нажалост, у Федерацији ће ускоро бити Срби они који ће се изјашњавати и играти по нотама својих претпостављених у центрима кантона, што је недавно био примјер у Ливањском кантону - навео је Броћета.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 59m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 55m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 59m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 52m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 49m
    0