Сребреница: Сутра помен убијеним Србима из Ратковића

20.06.2020. 08:59
0
ИЗВОР: Srna

У сребреничком селу Ратковићи сутра ће бити служен парастос за 24 Срба из тог села, већином цивила, које су на њиховом огњишту на свиреп начин убиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице на овај дан 1992. године.

Парастос убијеним Србима из Ратковића биће служен код споменика изнад села који су подигли преживјели мјештани и гдје се једном годишње окупљају да одају пошту, положе цвијеће и прислуже свијеће за покој душа убијених сродника и комшија.

Помен организују Борачка организација и Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице, у зору тог јунског јутра упале су у српско село Ратковићи и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекли у, углавном, старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, слијепе, глувонијеме, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти, захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикари и бујад гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није правоснажно осуђен.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како је наведено, недостатка доказа да су то они починили.

Смањује се и број свједока, јер људи умиру, те је питање да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима да би испричали како су ту убијани Срби и ко је то учинио.

Ратковићи су прије 28 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у шибље зараслом селу, за двије деценије након рата подигнут је споменик настрадалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа.

Али, будући да нема пута само се један мјештанин вратио у село, а током љета још седморо мјештана долазе и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понека зидина која није потпуно зарасла у шибље и остругу, те споменици и крстови у сеоском гробљу које су сродници поново подигли својим прецима јер су зликовци приликом упада у село полупали споменике и оскрнавили гробове у намјери да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

Чланови Борачке организације, родбина и пријатељи погинулих посјетиће сутра Ратковиће и у 11.00 часова одати дужну почаст палим српским жртвама, саопштено је из сребреничке Борачке организације.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 36m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 9m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 35m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 48m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 17m
    3