Сребреница: У току заштита археолошких остатака ранохришћанске цркве

24.02.2021. 09:58
0
ИЗВОР: СРНА

На локалитету Боровац, изнад села Ораховица у сребреничкој општини, у току је изградња надстрешнице површине 300 метара квадратних изнад археолошког налазишта, односно остатака православне цркве из шестог или почетка седмог вијека.

Према обављеним анализама и тврдњи археолога, ова православна црква изграђена је шест вијекова прије него је Свети Сава 1232. године установио Митрополију сребреничку.

Према предању, за сједиште Митрополије одређена је Сребреница због израженог духовног живота, великог броја православних храмова, али и њеног значаја у то вријеме због економске моћи и трговачких и културних веза.

Према пројекту инжењера Владимира Арсића и уз надзор археолога Иване Грујић, поставља се надстрешница, а већ је завршена конзервација остатака црквених зидова димензија 13 пута седам метара, откривених 2016. године.

- Остаци древнохришћанског храма откривени су приликом уређења микро локалитета Црквине на којем су мјештани поставили крст код којег се повремено организују молитве и служе литургије - рекао је Срни парох сребренички протојереј Александар Млађеновић.

Он је истакао да се археолошким ископавањем утврдило да је крст постављен изнад олтара уз зидину некадашње цркве.

Млађеновић каже да се прилозима вјерног српског народа обезбиједила грађа и да се мобама великог броја, већином млађих, Срба обавља изградња надстрешнице изнад темеља и комплетног простора некадашње цркве да би се заштитило ово вриједно археолошко налазиште, које говори да је прије 15 вијекова православље егзистирало на овом подручју.

Према ријечима Млађеновића, очекује се да ће радови бити завршени за десетак дана и да ће ово конзервирано археолошко налазиште бити прописно заштићено од климатских утицаја.

Млађеновић је истакао да ће овај објекат служити за повремено служење литургија и одржавање других свечаности у селу, али и као културно-историјски споменик изузетне вриједности.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 33m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 47m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 37m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 52m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 35m
    0