Средње школе у Српској напустило 485 ђака

01.03.2023. 10:02
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У прошлој школској години средње школе у Републици Српској је напустило 485 ученика, и то најчешће због личних разлога те пресељења у друга мјеста.

Како су потврдили за "Независне новине" из Министарства просвјете и културе Републике Српске, од тог броја 131 ученик је прешао у другу школу.

- Најчешћи разлози које ученици наводе приликом напуштања школовања су пресељење у друга мјеста, лични разлози и прелазак у другу школу - наводе из овог министарства.

Наводе да, када се посматра процентуално, може се рећи да је број ученика који напуштају школовање константан.

- Он је на отприлике истом нивоу претходних шест година и тај проценат је око један одсто - додају из Министарства. Према њиховим наводима, они, ипак, немају податке које смјерове ђаци најчешће напуштају.

Из Политехничке школе у Бањалуци су нам потврдили да су имали овакве случајеве те да је прошле године 17 ученика напустило школу, и то најчешће из личних разлога, болести и слично.

- Тако је у првом разреду нашу школу напустило 10 ученика, и то њих шест због личних разлога, док су троје прешли у другу школу, а један је имао лош успјех, односно није долазио у школу -  рекли су из ове школе за "Независне новине".

Како појашњавају, подаци показују да је четворо ђака напустило школу у другом разреду, те један у трећем и двоје у четвртом. Такође, и они су се, као и претходни, на овај корак одлучили због личних разлога те лошег успјеха у школи.

Иван Шијаковић, социолог, казао је за "Независне новине" да су ово неповољни подаци за образовање у Републици Српској, у случају да се ученици нису одселили изван граница ове земље.

- Разлога може бити доста, а један од њих је нестимулативно школовање које нема изграђен приступ да образује све ученике, како оне добре, тако и оне слабије, док су се, с друге стране, вјероватно слабији ђаци одлучили да напусте школу - казао је Шијаковић.

Према његовим ријечима, можда су и лоши породични односи утицали на то да тинејџери напусте школу.

- Недостатак васпитне улоге школе свакако може бити један од разлога, јер нису сви ђаци подједнако третирани, а неки су препуштени да се сами сналазе - нагласио је Шијаковић.

Додаје да је један од могућих разлога напуштања школа и тај да су ови ученици сами закључили како немају капацитет да даље наставе школовање или не виде сврху у томе.

Пише: Николина Алексић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Volšeban 02.03.2023. 00:17
  Državna škola te sprema za državni posao. Mislim da je u današnje doba to prevazidjeno. Titov sistem školovanka je trebao biti izbačen još prije 20 god.
Повезане вијести
Вишковић: Формирати банку Републике Српске Вишковић: Формирати банку Републике Српске
Почела исплата дјечијег додатка и осталих накнада за мај Почела исплата дјечијег додатка и осталих накнада за мај
Ни сладолед не одолијева инфлацији Ни сладолед не одолијева инфлацији
Најчитаније
 • Полиција објавила детаље несреће у којој је погинуо отац шесторо дјеце (ВИДЕО)
  12h 50m
  0
 • Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“
  15h 9m
  5
 • Утопила се два тинејџера
  3h 21m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  16h 8m
  0
 • Прича о једној Дуњи (ФОТО)
  9h 47m
  0