Средњошколци штрајкују јер не ради гријање

17.11.2023. 15:39
0
ИЗВОР: nova.rs

Ученици све четири средње школе у Зајечару окупили су се јутрос испред зграде општине, протестујући зато што немају гријање од почетка сезоне. Према ријечима ученика Медицинске школе чије просторије су недјељама хладне, ђаци се смрзавају на часовима, а посебно у лабораторијама када имају вјежбе, због чега су ријешили да заједно са друговима из других средњих школа штрајкују. Директор Техничке школе за "Нова.рс" тврди да је проблем у измјењивачу топлоте који је дотрајао, а који служи за све школе јер су на истом простору, као и да је већ поручен нови.

Друштвеним мрежама се шири снимак на ком се виде ђаци који овог јутра, умјесто у школским клупама, стоје испод кишобрана испред зграде општине, протестујући што су медицинска, техничка, економско – трговинска школа и гимназија од почетка сезоне – без гријања.

Ученик средње медицинске школе у Зајечару каже за "Нова.рс" да у школи од почетка сезоне нема гријања, али да претходних дана „није било толико страшно“ зато што је температура ваздуха била изнад 15 степени. Међутим, данас је ситуација видно другачија.

- Да се разумемо, грејање је требало да почне на време, без обзира да ли смо имали продужено лето или не. Међутим, нисмо се претерано обазирали на хладне радијаторе јер је напољу било топло, па смо због тога сваки одмор проводили напољу јер је некако топлије него унутра, Ипак је у лабораторији најнижа температура, па можете мислите како се смрзавамо док смо тамо - објашњава он.

Директор: Проблем у измјењивачу топлоте

Директор Техничке школе Зајечар Горан Станковић потврдио је за "Нова.рс" да у свим средњим школама у Зајечару постоји проблем са гријањем, али да је све учињено како би се ситуација што прије ријешила.

- Проблем постоји, ми смо предузели мере да се проблем реши. У понедељак су на терен изашли људи из Јавног стамбеног комуналног предузећа, констатовали су о чему се ради, а онда смо поручили нови део, такозвани измењивач топлоте. Само је проблем што то не може одмах да стигне, него је у поступку. Убрзали смо процедуру, према некој најави, сутра би требало измењивач да стигне, да се намонтира и да се ситуација нормализује - наводи  Станковић.

Додаје да није тачно да у школама уопште нема гријања, него да гријање ради, али са смањеним интензитетом.

- Заменом тог измењивача, решићемо проблем који је већ детектован. Сам систем централног грејања је био у проблему четири – пет дана, грејна сезона није почела на време зато што је постојао проблем са котлом. Када смо видели да постоји проблем, реаговали смо и позвали стручне људе, тако да, са наше стране, ми смо предузели кораке да се то реши. Дакле, грејање је смањено због тог измењивача топлоте који је изгубио функционалност после неколико година. Вероватно се нешто запушило, људи су рекли да је немогуће поправити, тако да смо поручили нови и чекамо га. Али процедура је таква да морате да набавите три понуде пошто се ради о вредности која је испод милион динара - објашњава.

Ђаци су, према његовим ријечима, послати кућама.

- Ђаци су сада код куће. Рекли смо им да су људи из ЈКП стигли у школу да пресеку стари измењивач, да би припремили инсталирање новог. Ја сам, иначе, одмах позвао фирму која треба да испоручи тај измењивач, замолио сам их да убрзају испоруку, па се надам да ће већ сутра тај измењивач бити код нас у котларници - поручује директор.

Пише: Сања Радовановић 

Коментари 0
Повезане вијести
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 34m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 29m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 17m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 23m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 51m
    0