Српска легализује исплату плате у коверти

16.04.2024. 18:45
2
ИЗВОР: capital.ba

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и остала лица којима су због санкција САД банке угасиле рачуне убудуће ће плату моћи да примају „на руке“, открива КАПИТАЛ.

Влада Републике Српске рјешење за исплату плата санкционисаним функционерима пронашла је у допунама Закона о раду и упутила их по хитном поступку у парламентарну процедуру, а посланици ће се о њима изјашњавати већ на 13. посебној сједници НСРС која је заказана за прекосутра.

Предложеним допунама у постојећи Закон о раду послије члана 126 који каже да се „плате исплаћују само у новцу, на текући рачун радника, осим ако законом није другачије одређено“ додаје се нови члан 126 а.

Нови члан гласи: “Изузетно од члана 126 овог закона, у случају када је раднику онемогућена исплата плате путем текућег рачуна која није заснована на правоснажној судској, управној или другој одлуци надлежног органа, послодавац плату и друга лична примања радника исплаћује у готовом новцу“.

Иако је оправдано тражити начин да се санкционисаним лицима омогући да приме плату за свој рад, прилично апсурдно дјелује то што Влада Републике Српске након дугогодишње борбе против „коверти“ сада практично легализује исплату плате на овај начин.

Реци НЕ, озакони ДА

Додатни апсурд је што Пореска управа Републике Српске која је недавно водила кампању под називом „реци НЕ плати у коверти“ мора да буде обавијештена да се појединим лицима плата исплаћује у коверти.

- Послодавац је дужан да прије исплате плате из става 1. овог члана достави писмено обавјештење Пореској управи о начину и разлогу исплате и подацима о раднику којем се врши исплата плате у готовом новцу, а начин исплате плате уредиће се инструктивним актом министарства надлежног за област финансија - наводи се у предложеним допунама Закона у које је КАПИТАЛ имао увид.

Поред овог додаје се и члан који се односи на казнене одредбе, а који је предложен са циљем да се онемогуће злоупотребе и спријече масовне исплате плате на руке.

- Послије члана 267 додаје се нови члан 267а који каже да ће се новчаном казном од 200.000 КМ казнити за прекршај послодавац који исплати плату у готовом новцу супротно члану 126а овог закона - кажу допуне Закона о раду.

Посљедња предложена допуна каже да „овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске“.

У образложењу предложених допуна каже се да су усклађене са законом о унутрашњем платном промету, те је омогућена и исплата плате готовим новцем уз прописане услове.

Пише: Дарко Момић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mi 17.04.2024. 08:27
    Pa zato se i jeste digla sva hampa. Kofol crne liste, ide se po Evropi bez problema, narod ne može ni do šupe. Do sad su im iole mogli kontrolisali tokove prokletog, otetog novca, sad neće moći nikako. I još će se ići na miting da se sve to podrži. Doduše, davno su Lukiću i odgovorili na pitanje sa: jesmoooo. Sad će to i da potvrde u GS UN-a. Goveda.
  • Generic placeholder image
    Aaaa 17.04.2024. 06:39
    Pa sta je tu čudno? Javna tajna da se tako radi u svim firmama.... Poreska pokrece ko fol akcije a i sama zna ko sve to radi.... Samo mazete oci narodu....
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 15m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    8h 57m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    9h 51m
    3
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 32m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    6h 46m
    0