Српска научница руководила тимом који је оживио плућа крвљу свиње

22.07.2020. 10:53
0
ИЗВОР: Nezavisne

Тим којим на престижном Универзитету Колумбија руководи проф. др Гордана Вуњак Новаковић поново је фасцинирао свијет.

Послије доказаног могућег узгоја људских органа у лабораторији, сада су успјели да врате живот оштећеним људским плућима уз помоћ свињске крви. Овај револуционарни подухват већ је пропраћен овацијама научне елите и најављује да ће у вријеме оскудног донорства олакшати проблеме хиљадама плућних болесника који чекају на замјену виталног органа.

- Многи, нажалост, то и не дочекају. Мене је то одавно покренуло да трагам, и овај експеримент као резултат вишегодишњег рада је, сасвим сигурно, уродио плодом. Дакле, исплатило се - рекала је за "Новости.рс" проф. Вуњак.

Она је недавно наговијестила да у науци ни узгој људских органа у лабораторији није научна фантастика, већ стварност. Фокусирала се у свом истраживачком раду управо на плућа.

 

У овом подухвату регенерације људских плућа изгарала је с колегом др Бачетом осам година. И тако се дошло до заиста несвакидашњег подвига. Шест плућа пацијената којима је дијагностикована мождана смрт била су понуђена за трансплантацију. Клинике су их одбиле због лошег квалитета. Била су натечна, испуњена течношћу, али, проф. Вуњак и др Бачета их нису отписали. Свако од тих плућа ставили су у пластичну кутију и прикључили на респиратор како би их колико-толико одржали у стању "дисања". Повезали су их потом с крвотоком успаване свиње, везујући их на њену вратну вену. Тако је, објаснили су, свињска крв текла кроз крвне судове у људским плућима. Хранили их и одстрањивали штетно у њима. Послије пуног дана повезаности људских плућа и свињског крвотока, догодило се право чудо. Оштећена плућа су се опоравила. Услиједили су хитни лабораторијски налази који су и потврдили - плућа су потпуно живјела.

- Свиња је успјела да одржи плућа живим и омогућила им је да се опораве - први је јавности саопштио др Бачета.

Овом тиму, који предводи проф. др Вуњак, стручњак у самом врху биомедицинског инжењеринга, предстоји још много рада.

 

- Да се усаврши примјена, то није посао дан за дан - поручила је Гордана Вуњак.

Рад проф. Вуњак и њеног тима објављен је у престижном научном часопису "Натуре".

Први покушај да се из крвотока свиње усмјери снага на обољела и оштећена плућа био је запањујућ. Животиње нису анестезиране, већ су пуштене да, док су њихове вене везане за плућа, слободно шетају. Плућа су се већ тада "освјежила". Други покушај, док су биле у сну, дао је жељени резултат.

Коментари 0
Повезане вијести
Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу
Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    12h 40m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 59m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 26m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    18h 6m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    10h 47m
    0