Српска од приватизације ове године зарадила 40.000 КМ

28.10.2021. 21:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Од десет предузећа чију је приватизацију планирала у овој години, Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) РС до сада је успјела да прода акције у само једном предузећу и то за свега 39.330 КМ.

Планом приватизације ИРБ за ову годину превиђена је продаја акција у 10 предузећа у којима Српска има удио.

Међутим, очигледно је да тај план неће бити испуњен с обзиром на то да је ИРБ за 10 мјесеци успјела да нађе купца за само једно предузеће.

- До данашњег дана успјешно је окончана приватизација једног предузећа. Ради се о продаји 302.545 акција, односно 11,67 одсто државног капитала предузећа ’Млинпек’ Прњавор, при чему је постигнута цијена од 39.330 КМ - казали су за CAPITAL у ИРБ-у.

Планом приватизације за ову годину предвиђена је продаја државног удјела у Руднику жељезне руде „Љубија“, „Крајинапетролу“, као и у предузећима „Будућност“ Шамац, „Сточар“ Бањалука, БРЦ „Шехер“ и ПД „Семберија“.

Планирана је и приватизација три предузећа која је Влада РС основала на имовини купљеној у стечају и то „Нови мермер“ Шековићи, „Нови аутодијелови“ Рудо и „Нова творница пречистача“ Рогатица за која у претходном периоду купци нису били заинтересовани.

ИРБ је током године нудила на продају акције предузећа у којима има мањинско учешће у капиталу, али купаца очигледно није било.

С друге стране, РЖР „Љубија“ још није понуђен на продају нити је познато када би то могло бити.

- Планом приватизације за 2021. годину предвиђена је продаја државног капитала овог предузећа на берзи. Услови и термин продаје поменутог друштва у овом тренутку још нису дефинисани - казали су у ИРБ-у.

Инвеститори неће да бацају свој новац

 

Економисти оцјењују да слабо интересовање за државни капитал није никакво изненађење ако се има у виду о каквим предузећима је ријеч, а поготово ако се томе дода и актуелна политичка ситуација.

- Прво треба погледати у каквом су финансијском положају та предузећа. Друго, ријетко ко се више одлучује да инвестира и да новац за било шта у ситуацији када не зна ни коме ће плаћати порез. Ове фирме нити су у добром финансијском положају нити имају неко значајно учешће на тржишту и за њих су заинтересовани само они који су у политици како би из њих узели још оно што ваља - каже за CAPITAL економиста Светлана Ценић.

 

Кад неко даје своје паре, додаје, он добро размисли за разлику од оних који дају државни новац.

Управо због таквог односа власти страхује да бисмо ускоро могли свједочити приватизацији „Електропривреде РС“.

- Не бих искључила да ћемо свједочити неким другим приватизацијама кроз продају обвезница „Електропривреде РС“ на Бечкој берзи, а вјероватно ћемо се отријезнити и кад видимо ко је купац обвезница Српске са Лондонске берзе. То ће бити нека врста много крупније приватизације - нагласила је Ценић.

Да већина понуђених фирми није атрактивна сматра и економски аналитичар Зоран Павловић који истиче и да се ИРБ недовољно озбиљно бави овим питањем и да због тога не чуди слабо интересовање купаца.

- Нема довољно информација о тим предузећима, нема проспекта, нема анализе. Није довољно објавити на сајту да нешто продајете, купцима су потребне информације да би знали шта купују - каже Павловић.

Иако се дуже вријеме најављује још није продат ни удио у „Крајинапетролу“ за који је још раније интересовање изразила хрватска INA.

Аутор: Марина Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 19m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 24m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 52m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 26m
    3
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 32m
    0