Српска уводи заједничко вршење родитељског права након развода

21.04.2022. 17:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт породичног закона којим су унапријеђени постојећи и уведени нови модели заштите дјетета, посебно у погледу права на слободу изражавања мишљења и заштите интереса дјетета, као и породице.

Овим нацртом закона дефинисано је да износ издржавања не може бити мањи од 15 одсто од просјечне плате у Републици Српској за свако издржавано лице, нити већи од 50 одсто од укупних мјесечних прихода даваоца издржавања за сва лица која траже издржавање, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Нацртом закона уводи се и нови институт – заједничко вршење родитељског права и након развода брака, који родитељима који не воде заједнички живот даје могућност заједничког вршења родитељског права, ако закључе споразум о заједничком вршењу родитељског права и ако суд процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

Уређење вршења родитељског права и одржавање личних односа даје се у надлежност суду, чиме се обезбјеђује већа и сигурнија заштита родитељског права и дјечија, за разлику од садашњег уређења, које је повјерено центрима за социјални рад, што је у пракси представљало проблем у погледу провођења одлука и непостојању механизма за њихово извршење.

Увођењем института – право на породични дом, дефинисано је да су то непокретности у којима живе родитељи и њихова малољетна или усвојена дјеца, а да брачни супружник, за вријеме трајања брака, не може отуђити или оптеретити породични дом који представља заједничку имовину, без сагласности другог брачног супружника која се даје у форми нотарски обрађене исправе.

У случају развода брака у породичном дому остаје родитељ којем је повјерено вршење родитељског права, односно са којим дијете живи.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 45m
    0