Српска за годину изгубила три мање општине

06.04.2022. 11:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У току прошле године рођено је 8.634 дјеце, док су преминуле 18.732 особе, рекли су за "Независне" у Заводу за статистику Републике Српске.

Ово значи да је Република Српска изгубила за годину дана 10.098 становника.

Према овим подацима Завода, током прошле године у првом кварталу је рођено 1.997 беба, у другом 1.994, трећем 2.193, а у четвртом 2.450 новорођенчади.

- Са друге стране, у првом кварталу прошле године умрло је 4.739 особа, у другом 4.802, у трећем 3.789, а у четвртом 5.402 особе - стоји у овим подацима.

Током 2020. године рођене су 8.494 бебе, док је умрло 9.165 особа.

- Напомињемо да су квартални подаци подложни промјенама до њиховог коначног објављивања 26. априла ове године - казали су из Завода за статистику Републике Српске.

Демограф Александар Чавић казао је да је Република Српска изгубила само 10.000 становника када говоримо о питању негативног природног прираштаја.

- Подсјећам да недостају подаци који се тичу спољних миграција и Република Српска нема ту статистику, али наравно, то не значи да се код нас не дешава веће одсељавање него досељавање, то је просто чињеница којој можемо сви свједочити. Ми већ више од 15 година упозоравамо на негативан природни прираштај - навео је Чавић.

Према његовим ријечима, казао је да имамо озбиљне проблеме на неким пољима и ти негативни демографски трендови су требали да буду предмет јавних политика много раније да не дођемо у ситуацију да добијемо овако фрапантне податке.

- Цифра од 10.000 људи је цифра слична броју становника три општине Љубиње. Оно што је проблем јесте то што није формулисана популациона политика Републике Српске која би у себи садржала политику према наталитету, према миграцијама, старијим лицима, чијим бисмо дугорочним спровођењем успјели на неки начин да дамо одговоре на ове негативне трендове - објаснио је Чавић.

Додао је да сад имамо чињеницу да нам малобројније генерације улазе у репродуктивни период, јер их је мање рођено, један дио њих и одлази у иностранство, а пада и такозвана репродуктивна норма.

- Одговорно би било да смо макар прије десет година усвојили ове документе и покушали да дјелујемо на овом пољу, а ако се ствари пусте стихијски, као што је до сада рађено, биће све горе и горе - нагласио је Чавић.

Социолог Иван Шијаковић казао је да, ако хоћемо да утврдимо шта је са природним прираштајем, треба поредити број рођених са бројем рођених претходних година.

- Поређење броја рођених са бројем умрлих није реално, јер умиру људи који су рођени тридесетих, четрдесетих, педесетих година прошлог вијека. Почетак педесетих година прошлог вијека био је бејби бум. Послије Другог свјетског рата породице су биле многочлане, рађало се по десеторо дјеце. Сада породице имају по једно или двоје деце, па је и то разлог мањег природног прираштаја - казао је Шијаковић.

Истакао је да овако драстично повећан број умрлих у односу на годину раније може да се тумачи чињеницом да се животни стандард нагло погоршао.

- Ово је један озбиљан податак који би требало да тумаче неки стручњаци из тих области као што су љекари - закључио је Шијаковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Масовнији узгој гатачког говечета уз помоћ науке Масовнији узгој гатачког говечета уз помоћ науке
Сутра Дан жалости у Српској Сутра Дан жалости у Српској
Обилније падавине у Херцеговини, могуће бујичне поплаве Обилније падавине у Херцеговини, могуће бујичне поплаве
Најчитаније
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    19h 7m
    2
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    15h 43m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    16h 23m
    7
  • Чији је наш Андрић
    3h 19m
    0
  • Дјечак из Јабланице остао сироче послије разорних поплава у БиХ
    22h 0m
    0