Српска застава спојила Скелане са Бајином Баштом

15.09.2023. 14:52
0
ИЗВОР: srna.rs

На граничном мосту преко ријеке Дрине, између Скелана и Бајине Баште, спајањем застава Републике Српске и Србије, пјевањем химне "Боже правде" и подсјећањима на значај данашњег празника, обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Носећи државне и заставе својих јединица сусрели су се ветерани 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске и Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде Србије са ветеранима из још неких јединица, мјештанима Скелана и Бајине Баште и власти Србије.

Ветерани су се уз пјесму "Дрино водо, жубора ти твога, немој бити међа рода мога" и братске загрљаје сусрели на мосту, саставили и подигли заставе Републике Српске и заставу Србије дугачку 50 метара.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и бивши припадник 63. Падобранске бригаде Миле Карановић поздравио је присутне, честитао данашњи празник и рекао да су Срби један народ истог језика, културе, вјере и историје.

Он је нагласио да нема прекодринских Срба ни са једне стране Дрине, већ је то исти народе.

Карановић је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе изузетно значајан за српски народ јер потврђује његово јединство какво је показивано кроз богату српску историју и борбе за слободу народа за коју су гинули Срби из свих крајева гдје су живјели.

- Барјактари су гинули, али ниједна српска застава није заробљена у балканским и свјетским ратовима. Заставе су сачуване, а Срби су увек бирали Србију и слободу, без обзира на цену - рекао је Карановић.

Слика

Фото: srna.rs

Он је поручио да и младе треба васпитавати на идеалима српског јединства, слободе и заставе.

- Славни српски војвода Живојин Мишић, предајући заставу барјактару своје јединице, 13. септембра 1918. године рекао је `Јунаци напред у отаџбину!` и већ 15. септембра пробијен је Солунски фронт и кренуло славно ослобађање Србије и преокрет у Првом светском рату - подсјетио је Карановић.

Генерал Миодраг Панић рекао је данас на мосту, на Дрини, да куд год се окрене, види сестре и браћу, са обје стране ријеке.

И он је честитао данашњи празник, поздравио и захвалио свим присутним што су обогатили његово обиљежавање које постаје традиција од 2020. године када су владе Србије и Републике Српске одлучиле да се заједнички обиљежава овај дан у знак сјећања када је 1918. пробијен Солунски фронт и када су наши преци херојски кренули својој кући.

Он је истакао да је застава најзначајније и најсветије знамење државе и да она представља дух, слободу и постојање народа и његове државе.

Предсједник Скупштине општине Бајина Башта Весна Ђурић рекла је да се на мосту који спаја Србе са две обале треба присјетити бројних жртава за слободу и одати им дужно поштовање.

Мирослав Лукић, ветеран из 65. Заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске рекао је да сусрет на мосту потврђује да мостови спајају, да српски народ није раздвојен јер је то један народ са двије стране Дрине.

Он је истакао да обиљежавање овог празника постаје традиција која ће се његовати.

Предсједник Удружења "Мост" и одборник у Скупштини општине Сребреница Радомир Павловић поручио је да је стварање Републике Српске највећа побједа српског народа у 20. вијеку.

Он је рекао да Срби више не смију правити грешке, да се морају чувати тековине борбе за одбрану Републике Српске и да Дрина не смије бити граница међу Србима.

Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе завршен је заједничким пјевањем родољубивих пјесама и узвицима "Живјела Србија!" и "Живјела Република Српска!".

Коментари 0
Повезане вијести
„Гугл“ у бојама српске заставе „Гугл“ у бојама српске заставе
Крмача опрасила 22 прасића: Сточар на 13. престао да броји (ВИДЕО) Крмача опрасила 22 прасића: Сточар на 13. престао да броји (ВИДЕО)
Обиљежена 31 година од великог страдања Срба у Скеланима Обиљежена 31 година од великог страдања Срба у Скеланима
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 51m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 5m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 57m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 22m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    4h 46m
    0