Srpska zastava spojila Skelane sa Bajinom Baštom

15.09.2023. 14:52
0
IZVOR: srna.rs

Na graničnom mostu preko rijeke Drine, između Skelana i Bajine Bašte, spajanjem zastava Republike Srpske i Srbije, pjevanjem himne "Bože pravde" i podsjećanjima na značaj današnjeg praznika, obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Noseći državne i zastave svojih jedinica susreli su se veterani 65. Zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i Udruženja veterana 63. Padobranske brigade Srbije sa veteranima iz još nekih jedinica, mještanima Skelana i Bajine Bašte i vlasti Srbije.

Veterani su se uz pjesmu "Drino vodo, žubora ti tvoga, nemoj biti međa roda moga" i bratske zagrljaje susreli na mostu, sastavili i podigli zastave Republike Srpske i zastavu Srbije dugačku 50 metara.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i bivši pripadnik 63. Padobranske brigade Mile Karanović pozdravio je prisutne, čestitao današnji praznik i rekao da su Srbi jedan narod istog jezika, kulture, vjere i istorije.

On je naglasio da nema prekodrinskih Srba ni sa jedne strane Drine, već je to isti narode.

Karanović je istakao da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izuzetno značajan za srpski narod jer potvrđuje njegovo jedinstvo kakvo je pokazivano kroz bogatu srpsku istoriju i borbe za slobodu naroda za koju su ginuli Srbi iz svih krajeva gdje su živjeli.

- Barjaktari su ginuli, ali nijedna srpska zastava nije zarobljena u balkanskim i svjetskim ratovima. Zastave su sačuvane, a Srbi su uvek birali Srbiju i slobodu, bez obzira na cenu - rekao je Karanović.

Slika

Foto: srna.rs

On je poručio da i mlade treba vaspitavati na idealima srpskog jedinstva, slobode i zastave.

- Slavni srpski vojvoda Živojin Mišić, predajući zastavu barjaktaru svoje jedinice, 13. septembra 1918. godine rekao je `Junaci napred u otadžbinu!` i već 15. septembra probijen je Solunski front i krenulo slavno oslobađanje Srbije i preokret u Prvom svetskom ratu - podsjetio je Karanović.

General Miodrag Panić rekao je danas na mostu, na Drini, da kud god se okrene, vidi sestre i braću, sa obje strane rijeke.

I on je čestitao današnji praznik, pozdravio i zahvalio svim prisutnim što su obogatili njegovo obilježavanje koje postaje tradicija od 2020. godine kada su vlade Srbije i Republike Srpske odlučile da se zajednički obilježava ovaj dan u znak sjećanja kada je 1918. probijen Solunski front i kada su naši preci herojski krenuli svojoj kući.

On je istakao da je zastava najznačajnije i najsvetije znamenje države i da ona predstavlja duh, slobodu i postojanje naroda i njegove države.

Predsjednik Skupštine opštine Bajina Bašta Vesna Đurić rekla je da se na mostu koji spaja Srbe sa dve obale treba prisjetiti brojnih žrtava za slobodu i odati im dužno poštovanje.

Miroslav Lukić, veteran iz 65. Zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske rekao je da susret na mostu potvrđuje da mostovi spajaju, da srpski narod nije razdvojen jer je to jedan narod sa dvije strane Drine.

On je istakao da obilježavanje ovog praznika postaje tradicija koja će se njegovati.

Predsjednik Udruženja "Most" i odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Radomir Pavlović poručio je da je stvaranje Republike Srpske najveća pobjeda srpskog naroda u 20. vijeku.

On je rekao da Srbi više ne smiju praviti greške, da se moraju čuvati tekovine borbe za odbranu Republike Srpske i da Drina ne smije biti granica među Srbima.

Program obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave završen je zajedničkim pjevanjem rodoljubivih pjesama i uzvicima "Živjela Srbija!" i "Živjela Republika Srpska!".

Komentari 0
Povezane vijesti
„Gugl“ u bojama srpske zastave „Gugl“ u bojama srpske zastave
Krmača oprasila 22 prasića: Stočar na 13. prestao da broji (VIDEO) Krmača oprasila 22 prasića: Stočar na 13. prestao da broji (VIDEO)
Obilježena 31 godina od velikog stradanja Srba u Skelanima Obilježena 31 godina od velikog stradanja Srba u Skelanima
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    11h 38m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    7h 35m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    13h 42m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    10h 56m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    9h 54m
    0