Српски амбасадори и конзули БиХ одбили инструкције Турковићеве о обиљежавању 1. марта

19.02.2022. 11:26
1
ИЗВОР: СРНА

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су отворено писмо министру иностраних послова БиХ Бисери Турковић у којем је обавијештавају да неће прихватити њену инструкцију и обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник.

У писму се истиче да Турковићева у инструкцији упућеној 16. фебруара свим дипломатско-конзуларним представништвима БиХ захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. "дана независности БиХ", 1. марта ове године обиљеже овај непостојећи празник, те да се министарствима иностраних послова земаља пријема упути званична нота са обавјештењем о овом спорном празнику.

Осамнаест српских амбасадора и конзула су упозорили да Турковићева овом инструкцијом, као и ранијим сличним поступцима, урушава уставни поредак БиХ у континуитету, злоупотребљавајући позицију министра и узурпирајући дејтонску надлежност Предсједништва БиХ над спољном политиком.

У писму подсјећају Турковићеву да је 1. марта 1992. године убијен српски сват Никола Гардовић у Сарајеву од стране припадника паравојне формације коју је основала њена Странка демократске акције, што је био повод за почетак грађанског рата у БиХ, те да српски народ тај 1. март дожиљава као дан почетка трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три конститутивна народа.

Они напомињу Турковићеву да даље, у истој инструкцији, доставља и неприхватљиво тумачење основаности обиљежавања овог дана, у којем намјерно избјегава да наведе да БиХ нема усвојен Закон о празницима који би регулисао ову материју.

- Самим тим не постоји празник под називом "дан независности БиХ", али та незаконитост Вам није засметала да захтјевате од нас амбасадора и генералних конзула да користећи инструменте дипломатске комуникације обманемо институције земаља пријема упућујући их на непостојећи празник, уједно тиме правећи лажни континуитет данашње државне заједнице настале у Дејтону са ратном "Републиком БиХ" - указали су српски амбасадори и конзули.

Користећи позицију министра, сматрају, Турковићева упорно обмањује међународне партнере презентујући посредно или непосредно политике СДА као званичне ставове БиХ, чиме наноси директну штету угледу БиХ.

- Вашим покушајем стварања континуитета са ратном `Републиком БиХ` у вријеме када у Бужиму свједочимо обнови исламског радикализма као и Вашим манипулацијама у контексту 1. марта 1992. године када је убиством српског свата на Башчаршији отпочео грађански рат, склони смо закључку да је ова инструкција и послата да би се на међународном плану промовисао бошњачки хегемонизам и унитаризам као модел за стварање новог државног уређења, као и спољнополитчког идентитета БиХ у којем нема мјеста за српски и хрватски конститутивни народ - наводи се у отвореном писму.

Амбасадори и конзули поручују Турковићевој да неће прихватити наведену инструкцију да по њеном налогу обману земље пријема лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб као непостојећи државни празник.

- Напротив, упознаћемо институције земаља у којима службујемо са континуираним нападима на уставни поредак БиХ од стране политичког Сарајева, на Ваше злоупотребе позиције министра спољених послова, јасно указујући на погубне политике СДА и ваших партнера из других бошњачких партија по стабилност дејтонске БиХ - истакнуто је у отвореном писму.

Како наводе, не очекују одговор од Турковићеве који би, како истичу, био предвидив и очекиван.

- Просто Вам скрећемо пажњу да ћемо Ваше злоупотребе и нелегалне инструкције као и сада јавно саопштавати како домаћој, тако и међународној јавности, истичући нашу забринутост за будућност државне заједнице чије темеље упорно урушавате оваквим поступцима - наводе амбасадори и генерални конзули из реда српског народа.

Отворено писмо потписали су Александар Врањеш, Биљана Гутић Бјелица, Бојан Вујић, Бојана Кондић Панић, Боро Бронза, Вера Сајић, Драган Јаћимовић, Душко Ковачевић, Жељко Самарџија, Здравко Беговић, Ковиљка Шпирић, Марко Милисав, Милица Ристовић Крстић, Милорад Живковић, Синиша Бенцун, Синиша Берјан, Синиша Михаиловић и Славиша Ћеранић.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Petar 19.02.2022. 13:43
  Dan ubistva srpskog svata i pocetka krvavog rata doticna hoce da nametne Srbima da slave kao praznik a smeta joj 9 Januar kao praznik Republike Srpske. Praznik proglasili 1995. za vrijeme rata muslimanski i hrvatski poslanici bez Srba i Republike Srpske. Pa se onda poziva na Ustav u kome se kazw da zakoni ostaju na snazi ako nisu protivni ustavnom uredjenju. Ustavom se misli na zakone donesene do pocetka rata dakle do 1992. a ne one donesene u ratu od jedne zaracene strane. Ali to nece visoki predstavnik i americki ambasador da im objasni vec naprotiv dodju im na slavlje a onda drze Srbima lekcije o 9 januaru. Licemjeri.
Повезане вијести
Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети
Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству Џудисти "Фамоса" успјешни на сениорском првенству
Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  23h 43m
  8
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  16h 48m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  23h 14m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  20h 32m
  0
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  5h 2m
  0