Српски научници реконструисали лице из праисторије

18.12.2021. 11:04
0
ИЗВОР: nationalgeographic.rs

Српски археолози, биоархеолози и информатичари предвођени проф. др Софијом Стефановићем реконструисали су лице древног становника Лепенског вира из чувеног гроба бр. 69.

Да ли је могуће "вратити у живот" древне људе? Да ли је могуће комуницирати са њима?

По први пут у историји, посјетиоци Павиљона Србија у Дубаију могу да комуницирају са аутентичним, мобилним и прилагодљивим 3D лицем човјека са Лепенског вира који је заиста живио у праисторији и умро на обалама ријеке Дунав прије више од 10.000 година.

Српски археолози, биоархеолози и информатичари предвођени проф. др Софијом Стефановићем, уз подршку Националне платформе Србија ствара направили су научни подвиг и створили биокинетички модел, вјерну, "живу" копију лица древног становника Лепенског вира из чувеног гроба бр. 69.

Први су успјели да развију аналитичке процесе и уз помоћ информација скривених у костима, направили су виртуелног човјека који се појавио као онај који је живио прије 10 миленијума. Археолошке реконструкције античких лица су одавно познате.

Таквих примјера има код нас на Виминацијуму, пише Све о археологији.

Српски научници су ову науку подигли на нови ниво. Они су спојили знање стечено проучавањем људских костију (биантропологију) са науком о ДНК и другим форензичким анализама, не само да би створили тачно, реалистично 3D лице човјека који је умро прије десет миленијума, већ да би га анимирали и довели у живот са реалним експресијама лица. Српски научници то називају Дигитална људска технологија (ДХТ).

Ко је био овај мушкарац?

Посебан вид сахрањивања, у сједећем положају са са прекрштеним ногама (лотус положај), уочен је код овог мушкарца у гробу бр. 69 са Лепенског вира у периоду од 8170-7594. године прије наше ере.

Овакав начин сахрањивања указује да је тако сахрањена особа имала посебан друштвени статус током живота у тој заједници.

На основу антрополошких анализа знамо да је имао око педесет година када је умро, да је био висок око 180 цм, да је имао 72 кг, али и да се доста хранио рибом.

Такође, био је изузетно физички активан током живота.

Коментари 0
Повезане вијести
Алас у Дунаву упецао грдосију дугу три метра и тешку 100 килограма Алас у Дунаву упецао грдосију дугу три метра и тешку 100 килограма
Двоје мртвих у судару глисера и теретног брода Двоје мртвих у судару глисера и теретног брода
Херој са Дунава спасио још један живот Херој са Дунава спасио још један живот
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 36m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 31m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 19m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 25m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 53m
    0