Српски повратници користе кишницу јер воде немају

08.09.2023. 20:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Српски повратници у селима код Ливна суочени су с многобројним проблемима, јер поред лоше путне и стамбене инфраструктуре, у 21. вијеку принуђени су да користе кишницу будући да није ријешено водоснабдијевање, речено је у Удружењу "Огњена Марија Ливањска", преноси Срна.

Из Удружења су указали да је основни проблем у селима Ливањског поља тај што велики број кућа није обновљен, док јавних позива да се то учини више скоро да и нема.

Упркос томе, напомињу, код неких људи постоји жеља за повратком јер су сами обновили куће и ту живе, али има и оних који би да се врате јер одлазе у пензију.

- Постојећи путеви у српским селима углавном су макадамски и лоше се одржавају. Многи чак и зарастају. У повратничким селима је након рата асфалтирано можда неколико километара пута, кроз различите видове суфинансирања - наводе из Удружења "Огњена Марија Ливањска".

Међу бројним тешкоћама с којима се суочавају српски повратници је недостатак воде у селима доњег Ливањског поља, гдје користе кишницу, а током љета многи су принуђени да плаћају долазак цистерне с водом из Ливна, што је посебан проблем за пољопривреднике.

- Треба рећи да и поједина хрватска села немају водовод, али по свему судећи не постоје ни планови да се проблем водоснабдијевања ријеши у повратничким селима - истичу из овог удружења.

Изолованост повратничких села видљива је кроз недостатке који онемогућавају нормалан живот и малобројних српских повратника.

- Не постоји јавни превоз до српских села, продавница нема осим једне покретне, тако да је за сваку већу набавку или одлазак доктору неопходан превоз аутомобилом - навели су из "Огњене Марије Ливањске".

Коментари 0
Повезане вијести
Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац
Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући Још нису ухапшени нападачи на српску повратницу у Возући
Претучена српска повратница у Возући Претучена српска повратница у Возући
Најчитаније
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    23h 42m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    20h 0m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    23h 37m
    1
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    22h 6m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    6h 53m
    0