Српско драмско позориште основано у Чикагу

10.08.2023. 19:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Српско драмско позориште, које већ броји више од 50 глумаца, аматера, основано је у Чикагу при Цркви Светог Николе, у оквиру новог Спортско-културног центра "Никола Тесла".

Најмлађи чланови тог театра за јесен припремају представе "Како су постале ружне речи" Душка Радовића и једну специјално за њих написану - "Ко се задњи смеје".

Управник позоришта Игор Обрадовић напомиње да је оснивање Српског драмског позоришта сјајна вијест за заједницу коју представља. 

- Вјерујемо да наша заједница у Чикагу и САД, стварањем Српског драмског позоришта није добила само још једно позориште већ институцију која ће промовисати српску културу, чувати традицију, језик и радити на повезивању наших организација из матице и расејања - навео је за Танјуг Обрадовић који је изразио увјерење да ће Чикаго захваљујући имању које је српска црква купила у Лајонсу, имати савремену сцену на којој ће се изводити представе за памћење.

Обрадовић је главни глумац у кракометражном филму "Сладолед", приказаном на више од 20 фестивала у САД и Европи. Премијера тог остварења у Србији биће на Карловци филм фестивалу 12. августа.

Он каже да су жељели да покрену позориште које ће тинејџере подстаћи да уче српски, јер је примјетно да им ниво знања опада када крену у школу и почну више да говоре енглески.

- Посебно ме радује што многи од њих распуст користе да вјежбајући текст уче српски и што су ми послали снимке како се припремају за представу 'Ко се задњи смеје'  чак и током обиласка стадиона у Мајамију на којем Новак побјеђује, али и са вожње квадова у Србији - навео је он и додао да им је жеља и да сарађују са позориштима из Чикага и Канаде и да заједнички организују Дане српског позоришта гдје би се сваки театар представио бар са једном представом.

Наглашава да позориште нису основали само као нови вид 'забаве' већ да уз озбиљан рад направе резултате.

Намјера им је, каже, да представе које припреме покажу и дјеци широм САД, Србије, Републике Српске, али и да буду домаћини позориштима из Србије, нашег региона и из шире дијаспоре.

- Постављањем позоришних комада дјецу желимо да на другачији начин инспиришемо да побољшају знање и да то што науче пренесу на вршњаке - навео је Обрадовић и подсјетио на значај његовања српског индентитета, али и на чињеницу да је и предсједник Србије и недавно апеловао на дјецу из региона да његују српски и уче "ћирилично писмо".

Додао је да га радује што су објединили дјечије и позориште за одрасле, и што су се и наши људи и из околине Чикага, а има их из свих крајева Србије, од Војдводине до Косова и Метохије, Републике Српске, Црне Горе, активно укључили у све активности Спортско-културног центра Никола Тесла, које су бесплатне, и гдје је свако ко жели добродошао.

- Важно нам је и то што већ имамо и наш комад 'Ко се задњи смеје' који је специјално за наше позориште написала Силвија Оташевић из Мајамија, добитиница прве награде Матице исељеника за дјечију књижевност Растко Петровић, установљене поводом седам деценија рада те веома важне институције. Оташевић је добитница и два Доситејева пера, о којем одлучују београдски ђаци који су двије њене књиге "Олимпијски сан" и "Плуркини мускетари" порогласили за најбоље - навео је Обрадовић и додао да је она добитиница и Златне значке културно просвјетне заједнице Србије.

Представа "Ко се задњи смеје" проткана је српском традицијом али и најсјајнијим чињеницама српско-америчке историје.

Обрадовић наглашава да ће представа публику насмијати и на тренутке емотивно дирнути, и показати им да праве вриједности увијек побјеђују.

- Представа ће бити извођена уз моралну подршку Управе за сардању са дијаспором и Србима у региону - казао је Обрадовић. 

Важна ствар коју припремају је, како каже и комедија "Дупљаци" по тексту Драгише Кашиковића, једног од најзначајнијих стваралаца у дијаспори.

Како каже, радиће и на тексту оснивача Теслине научне фондације Николе Лончара, како би причу о једном од највећих изумитеља које је свијет икада имао, пријатељима широм САД испирчали на посебан начин.

- Додатна љепота нашег позоришта је у томе што дјеца и родитељи имају шансу да се нађу у истој представи, као што је био случај у филму 'Сладолед', гдје сам кадар дјелио са ћерком Анђелином - каже Обрадовић и подсјећа да је "Сладолед" уз  филм "Бановић Страхиња" отворио и Дане српске дијаспоре које је организовала Амбасада Србије у Вашингтону.

Додао је да у циљу њихове заједничке мисије очувања и промоције ћирилице Силвија Оташевић управо завршава и "Вукову ћириличну барку".

- Оташевић је покренула бесплатни сајт 'Цака за ђака' - креативну пречицу за очајне мале писце, како им срце никада више не би задрхтало пред празним папиром, а која ће их у четири једноставна корака научити како да напишу састав када затаји примјена општих правила као што су увод, разрада и закључак - рекао је он и додао да тај модел најмлађе води до циља кроз рјечи и приче о свакодневним породичним заврзламама, а које је обогатила асоцијацијама на највеће поморце, прву жену која је прелетјела Атлантик и друге велике подвиге који дјеци показују да је све могуће ако се жели - каже Обрадовић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара
Дјечак рањен у “Рибникару” оперисан у Чикагу Дјечак рањен у “Рибникару” оперисан у Чикагу
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 49m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 17m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 27m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 59m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 32m
    0