Шта ако вакцина против вируса корона никад не буде развијена?

03.05.2020. 13:10
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Мјере уведене због пандемије су у земљама широм свијета још увијек на снази и све више људи због тога остаје без средстава за живот, због чега се интензивније ради на изуму вакцине против корона вируса, пише Си-Ен-Ен (CNN).

Но, постоји и друга могућност: да се вакцина никад не развије. Исход ове ситуације, који може зависити од коначне препреке у више пута најављиваним процесима развоја вакцине, може повећавати и смањивати наду да ће вакцина бити развијена.

Стога, не треба искључити могућност да друштва, умјесто да сузбију Ковид-19, науче живјети с вирусом.

Градови би се полако отварали и мјере би се ублажавале, али поштујући препоруке стручњака. Тестирање би у кратком року постало дио наше свакодневнице. У многим земљама би у било које вријеме могле бити уведене мјере самоизолације.

Извјесно је да би се развили неки ефикасни третмани против корона вируса, али би се увијек страховало да ће се болест ипак појавити сваке године. То значи да би се број смртних случајева од посљедица болести Ковид-19 наставио повећавати широм свијета.

Ову могућност многи стручњаци схватају врло озбиљно, јер се то и прије догађало. Неколико пута.

– Постоје неки вируси против којих још увијек немамо вакцину – каже др Давид Набаро, професор глобалног здравља на “Imperial College Londonu”, који је уједно и као посебни представник Свјетске здравствене организације на тему Ковид-19.

Он напомиње да не можемо апсолутно претпоставити да ће се вакцина уопште појавити и ако се појави да ће проћи све тестове учинковитости и сигурности.

– Апсолутно је неопходно да сва друштва свугдје у свијету дођу у позицију у којој су у стању бранити се од корона вируса као сталне пријетње. И уз то се бавити друштвеним животом и економском активношћу – рекао је Набаро за Си-Ен-Ен.

Већина стручњака остаје увјерена да ће с временом бити развијена вакцина против Kовид-19, дијелом и зато што, за разлику од пријашњих болести попут ХИВ и маларије, коронавирус не мутира брзо.

Коментари 0
Повезане вијести
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката
Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 3m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 43m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 55m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 28m
    0