Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?

24.09.2024. 11:39
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Затварање објеката на 14 дана, строже казне, али и одређивање максималног броја комуналних полицајаца у општинама и градовима према посљедњем попису становништва само су неке од новина које су предвиђене првом верзијом измјена Закона о комуналној полицији.

Поред тих промјена, ако нацрт измјена добије зелено свјетло од надлежних, угоститељским објектима више неће пријетити катанац у брави ако немају одобрење за извођење музике уживо или репродуковање помоћу аудио и видео помагала будући да је анализа показала да за издавање поменутог одобрења  нема правног основа, односно да ниједан посебни пропис не регулише издавање те дозволе.

Рад комуналне полиције у Српској био је и предмет анализа Главне службе за ревизију јавног сектора, која је још 2022. године спровела  ревизију учинка рада комуналне полиције у јединицама локалне самоуправе.

Тада су ревизори утврдили, између осталог, да комунална полиција постојећим начином организације и функционисања у појединим областима не обезбјеђује у потпуности прописани ниво комуналног реда. У складу са тим издали су препоруке Влади РС и локалним заједницама.

Закон о комуналној полицији у примјени је од 2013. године, од када у овој области није било никаквих измјена, а радна група коју је именовала Влада предложила је рјешења која би требало да унаприједе рад у овој области.

У предложеним рјешењима наведено је да се максималан број комуналних полицајаца у општинама и градовима утврђује према резултатима посљедњег пописа становништва. Тако оне општине које имају до 1.000 становника могу да имају једног комуналног полицајца, а од 1.001 до 5.000 становника два.

- Општине и градови који имају већи број становника могу сразмјерно имати и већи број комуналних полицајаца, а што је директно везано за одржавање комуналног реда. На овај начин избјећи ће се постојећа неуједначеност броја комуналних полицајаца у односу на број становника у јединици локалне самоуправе - стоји у нацрту измјена поменутог закона.

Закон је допуњен и новом одредбом која даје овлашћење комуналном полицајцу да упозори лице које својим понашањем, дјеловањем или пропуштањем одређене радње може да  наруши законом и другим прописом утврђени комунални ред.

- Предвиђена су три начина упозорења и то усмено, писано или путем средстава јавног информисања  - наведено је у нацрту измјена Закона о комуналној полицији.

Продужен је и рок за затварање објекта, односно пословног простора субјекта надзора са седам на 14 дана.

- Комунални полицајац затвориће оне пословне објекте у којима је прекршено радно вријеме. Затварање је предвиђено и у случајевима када се утврди да је истекло рјешење о утврђивању локације за постављање објекта или је истекао уговор о закупу јавне површине - стоји у нацрту закона.

Такође, продужен је рок за доношење рјешења за затварање са 24 на 72 сата.

Пооштрене су и новчане казне за одређене прекршаје и то са садашњих 3.000 до 10.000 на 4.000 до 12.000 КМ. Ту казну платиће правно лице ако не дозволи контролу или не поступи према издатом рјешењу. За одговорна лица и предузетнике предвиђена је казна од 1.500 до 4.500 КМ, а за физичка од 500 до 1.500 КМ. Такође, казну од 300 до 900 КМ платиће  физичко лице које на захтјев комуналног полицајца не стави на увид исправе којима се може утврдити његов идентитет.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић рекао је да затварање објеката треба да буде посљедња опција.

- Са затварањем објекта трпе сви, не само власник. На губитку је и радник и добављачи и сви остали редом. Много боље се показало строже кажњавање и блокирање рачуна. Финансијско санкционисање најбоље уразуми све који крше прописе. Затварање објеката треба да остане посљедња мјера, односно за тим треба посезати када се све претходно  исцрпи - казао је “Гласу Српске” Куртиновић.

Евиденција:

У току израде нацрта Закона о комуналној полицији  разматрана је и област евиденција које би требало да води комунална полиција. Утврђено је да они треба да успоставе евиденције о пријавама грађана из надлежности полиције,  те издатим упозорењима и тражењу асистенције овлашћених службених лица Министарства унутрашњих послова.

- Ове евиденције биће у функцији планирања, спровођења комуналног инспекцијског надзора, контроле и извјештавања о раду и стању комуналног реда на подручју јединица локалне самоуправе - наведено је у нацрту измјена Закона о комуналној полицији.

Број комуналних полицајаца у општинама према попису становништва:

* 1.001 до 5.000 становника  - два

* 5.001 до 10.000 становника - три

* 10.001 до 20.000 становника - четири

* 20.001 до 30.000 становника - шест

* 30.001 до 50.000 становника - осам

* 50.001 до 70.000 становника - десет

* 70.001 до 90.000 становника - 12

* 90.001 до 150.000 становника - 16

* 150.001 до 200.000 становника - 26

* од 200.000 становника  - 28

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране
Кулић разговарао са кинеском делегацијом о сарадњи Кулић разговарао са кинеском делегацијом о сарадњи
Почело издавање преносивих регистарских таблица у Српској Почело издавање преносивих регистарских таблица у Српској
Најчитаније
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    18h 25m
    0
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    4h 12m
    0
  • Отпочети радови на обнови и уређењу Светосавског дома Храма Светог великомученика Прокопија у Високом
    19h 53m
    1
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    2h 49m
    0
  • Ристић вицешампионка Балкана, Готовац и Бојанић бронзани
    16h 33m
    0